10 octombrie – 13 noiembrie, 2024

Opening 10 octombrie, 6 – 9 p.m.

Artiste și artiști: Florina Coulin, Ion Grigorescu, Cyrill Lim și Daria Nedelcu, Wanda Mihuleac, Anca Olteanu, Decebal Scriba, Mihai Toth, SPECULA (Daniela Custrin şi Ioana Gemănar)

Vă invităm la deschiderea proiectului de expoziție și cercetare „Construiește o situație comună fără viitor: Atelier 35 București”, joi, 10 octombrie, 18-21 h, la Galeria Atelier 35, Str. Șelari, Nr. 13. Proiectul este un demers pe termen lung de a revizita istoria Atelier 35 București, o platformă pentru artiști emergenți creată de Uniunea Artiștilor Plastici din România în 1960. Actul de întoarcere spre trecut este motivat de impulsul de a reflecta din punctul de vedere al prezentului asupra statutului, funcționării, practicilor de lucru care definesc un spațiu condus, în cea mai mare parte, de artiști.

Proiectul de expoziție și cercetare este alcătuit din 3 părți interdependente care apelează la formatul conceptual al „situației”. „Situația 1” va funcționa ca un laborator în care Cyrill Lim și Daria Nedelcu vor asambla, reasambla și îmbogăți materialul adunat. Fiind un eveniment deschis, care are ca scop extinderea informațiilor cu amintiri, materiale, opinii, „Situația 1” va da impulsuri pentru producerea de cunoștințe. „Situația 2” continuă cercetarea, focalizându-se pe intervalul 1973-1974, și are în vedere câteva linii directoare tematice ample ce articulează o imagine de atmosferă a acelor ani. Ca partenere și parteneri de cercetare au fost invitate artistele și artiștii care au fost activi, au coordonat sau au participat la evenimentele Atelier 35, în perioada 1973– 1974 (Florina Coulin, Wanda Mihuleac, Ion Grigorescu, Decebal Scriba). În„Situația 2”, aceștia au fost invitați să se alăture efortului de a revizita istoria Atelier 35 prin mijloace artistice și într-o manieră colaborativă, realizând un proiect artistic nou. „Situația 3” este strâns legată de „Situația 2”, deoarece se desprinde din interacțiunea tinerilor artiști (Anca Olteanu, grupul Specula reprezentat de Daniela Custrin și Ioana Gemănar, Mihai Toth) cu lucrările propuse de artiștii activi în 1973–1974 la Atelier 35 București.

În loc de un finisaj, prima iterație a proiectului se încheie cu un eveniment convivial intitulat „Pauză”, constând din trei performance-uri create de artistele Maria-Lorenna Călărașiu, Ana Cătălina Gubandru și Daiana Sargan. Evenimentul „Pauză”funcționează ca o reamintire a faptului că proiectul de expoziție și cercetare este un efort continuu care cuprinde mai multe iterații cu diferiți artiști. Tot în cadrul acestui eveniment se urmărește să se efectueze literalmente pauza sau să se producă o încetinire semnificativă în cadrul unei situații publice.

„Construiește o situație comună fără viitor: Atelier 35 București” este un proiect pe termen lung, cu un caracter colaborativ și deschis, care își propune să reunească artiști activi în programul Atelier 35 înainte de 1989 și artiști tineri, cu scopul de a genera acte artistice libere și reflexive. Întreprinderea de a revizita trecutul urmărește potențialul principiilor, valorilor și practicilor de lucru care au definit un spațiu instituțional condus, în mare parte, de artiști. Activ deja de trei decenii înainte de schimbarea regimului din 1989, istoria Atelierului 35 înfățișează moduri de a lucra în afara cerințelor și constrângerilor pieței de artă, dar în același timp evidențiază negocieri abile pentru diverse grade de libertate, desfășurate pe fundalul unui regim politic în schimbare, mai permisiv între 1965 – 1974 și mai restrictiv în anii care au urmat.


Program

10.10.2024

18:00–21:00

Deschiderea „Situației 1” (Cyrill Lim și Daria Nedelcu) și a „Situației 2” (Florina Coulin, Ion Grigorescu, Wanda Mihuleac, Decebal Scriba)

18:30

„Transfer de senzații”*, performance conceput de Liliana Iorgulescu în corelație cu lucrarea eponimă a Wandei Mihuleac care revizitează activitatea colaborativă a celor două artiste din anii ‘70

Concept coregrafic: Liliana Iorgulescu, dansatoare și coregrafă

Performer: Diana Chiripuci

*Titlu inspirat de un poem de Andrei Roman

19.10.2024

12:00–12:30

Plimbare în expoziție cu Alexandra Moț, istorică de artă

2.11.2024

18:00–21:00

Deschiderea „Situației 3” cu artiștii Ioana Gemănar și Daniela Custrin (grupul SPECULA), Anca Olteanu, Mihai Toth

3.11.2024

16:00–16:30

Plimbare în expoziție cu Magda Cârneci, istorică de artă

13.11.2024

16:00–20:00

„Pauză” cu artistele Maria-Lorenna Călărașiu, Ana Cătălina Gubandru, Daiana Sargan


Identitate vizuală: Alice Voinea

Mulțumiri celor care au împărtășit cu noi informații și materiale prețioase din arhivele personale sau colective: Alexandru Antik, Viorica Iacob, Florina Coulin, Ion Grigorescu, Wanda Mihuleac, Roxana Patrichi, Decebal Scriba, Caterina Preda, Cristina Stoenescu

Proiect gândit de Cyrill Lim și Daria Nedelcu, implementat cu sprijinul Emiliei Lungu, Dianei Popovici și al lui Ovidiu Toader

Mulțumiri celor care ne-au ajutat în procesul de realizare a proiectului: Alexandru Niculescu, Marian Ivan, Octav Avramescu, Anca Roșu, Andreea Vlăduț, New Europe College, Fundația Gheorghe și Viorica Iacob

Proiect cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu sprijinul: Erste Foundation, Institutul Goethe, Institutul Francez, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Swiss Embassy și Swiss-Romanian Chamber of Commerce, Asociația Centrul de Cultură Contemporană Club Electro Putere, Asociația S.P.I.C.E.

Parteneri media: Revista Arta, Zeppelin, Radio România Cultural, Modernism.ro, Propagarta

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.