Expoziţia NUMINOUS, Mihai Ciplea

25 mai – 22 iunie 2016

Vernisaj: miercuri, 25 mai 2016, ora 19

Institutul Francez Timişoara, bd. C. D. Loga 46

«Când am văzut pentru prima oară lucrările lui Mihai Ciplea, gândul m-a dus  imediat către manuscrisele de la Qumran, sulul numit Războiul fiilor Luminii împotriva fiilor Întunericului. Nu a fost vorba de un război, ci mai degrabă de o tensiune, o fragilitate, de umanitate. Nu a fost vorba de o luptă escatologică, ci de o tensiune interioară, o încordare.
Ceea ce ne transmite Mihai Ciplea, este că între cele două situatii, (lumină şi întuneric) e un paradox al stării mentale, prin care ne este imposibil să fixăm imaginea sau ideea. Senzaţia că totul ne scapă, că este neclar.
Cu cât ne apropiem mai mult de lumină, cu atât ne ardem mai tare, cu cât suntem mai tentaţi să ne apropiem de întuneric, cu atât acesta dispare. Trebuie sa acceptăm  tot ceea ce este neclar, incertitudinea. Să trecem peste această barieră a controlului. Să acceptăm să traversăm teritoriile obscure. Să plutim, să ne lăsăm purtaţi, să abandonăm teritoriile cunoscute pentru a înfrunta necunoscutul şi a ne regăsi cel mai bine. Pentru mine este transcrierea exactă a ceea ce în Orient, mai mult în Est se numeşte “abandonarea de sine“.» Anouk Lederle, curator.

Mihai Ciplea COVER