Generozitatea lui Cristian Mungiu

Text și fotografii de Călin HENTEA

Cel mai titrat regizor român – laureatul din 2007 cu Palme d’Or pentru  „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” – a semnat joi, 19 mai 2016, premiera unei duble premiere. Pentru prima dată în istoria cinematografiei românești, Cristian Mungiu a gândit și realizat simultan premiera filmului său „Bacalaureat”, atât la Grand Théâtre Lumière de la Cannes, cât și la Sala Palatului din București, fosta sală a congreselor comuniste.

Spre deosebire de alți talentați realizatori din generația sa, Cristian Mungiu chiar iubește cu adevărat publicul larg românesc și dorește să îl atragă în sălile de cinema, arătându-i povești despre viața sa de zi cu zi, despre micile detalii triste sau amuzante, despre problemele de care se lovește, despre gândurile dezolante sau mai optimiste care-l frământă, dar mai ales despre plutirea noastră, a românilor, într-o „ciorbă generală de ură, invidie și răutate”. Poate și din această cauză, la premierea „Bacalaureatului” doar locurile cele mai lăturalnice din Sala Palatului au rămas neocupate de cinefili sinceri și entuziaști și nu doar de colegi din lumea filmului sau de inevitabilii snobi ai lumii culturale bucureștene.

Urmărind cu nodul emoției în gât pe marele ecran al sălii, transmisiunea în direct a sosirii în limuzine negre a echipei „Bacalaureatului” (regizorul împreună cu fiii săi, Adrian Titieni, Maria Drăguș, Mălina Manovici, Lia Bugnar și Rareș Andrici) și a interviurilor și defilării acesteia pe covorul roșu de la Cannes, a mesajului înregistrat de Cristian Mungiu pentru cei de acasă, s-a aplaudat din toată inima, la scenă deschisă. De aceeași căldură s-au bucurat și cei rămași acasă din echipa „Bacalaureatului”, care au urcat pe scena Sălii Palatului.

După vizionarea filmului, gândul că nu mai are importanță prea mare dacă filmul lui Cristian Mungiu va intra sau nu în prestigiosul palmares al Festivalului de la Cannes, ci doar faptul că „Bacalaureat” a fost făcut și ar trebui vizionat și gândit de cât mai mulți români, poate că a trecut prin mintea multora din cei prezenți.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.