Expoziția “3” — 3 povești despre linii, intimitate și maternitate, curator Oana Dragomir.
Sub egida Fundației Ana pentru Cultură și Artă, în perioada 03.08–31.08.2024, Galeria Calea Victoriei 91-93 vă invită să vizualizați lucrările de artă a 3 artiști contemporani, parte a Grupului HDD— Dragos Bojin, Catalin Geana și Silvia Nuță.
Text curatorial pentru 3
3 povești despre linii, intimitate și maternitate
În spațiul expoziției 3, se desfășoară o conversație între forme, texturi și emoții. Această expoziție reunește realitatea haptică a sculpturilor din lemn cu adâncimile stratificate ale picturii, creând un dialog care rezonează cu teme de erotism, intimitate și complexitatea profundă a maternității.
Sculpturile din lemn sunt întruchipări viscerale ale experienței umane, curbele netede și suprafețele tactile invitând atât la contemplare, cât și la conexiune. Aceste lucrări evocă energiile puternice ale creației, dorinței și hrănirii. Cătălin Geană reviziteaza teme clasice, oferind valențe noi. Lemnul, cu căldura sa organică, este, în același timp și mediu și metaforă, o legătură tangibilă către forțele primare care ne modelează viața.
Adiacente acestor sculpturi, picturile promovează dialogul, vorbind în limbajele vizuale cromatice. În lucrările Silviei Nuță lumina și umbra se joacă pe pânză, surprinzând emoții trecătoare și spațiile tăcute dintre oameni și încăperi. Aceste lucrări atrag privitorul într-o lume privată în care singurătatea este atât un refugiu, cât și o oglindă, reflectând enciclopedia nuanțată a vieții interioare, în note de chiaroscuro.
În contrast, picturile lui Dragoș Bojin pulsează cu energie vibrantă, expresionistă. Formele și culorile surprind experiențele cu mai multe fațete ale maternității, un realism magic. Aceste lucrări sunt brute și expresive fără scuze, înfățișând peisajele emoționale și psihologice ale maternității nu doar ca o realitate biologică, ci ca un dialog complex, evolutiv, cu sine și cu lumea înconjurătoare.
Împreună, aceste lucrări creează o bogată tapiserie de povești împletite, în care fiecare piesă vorbește nu numai în propriul mediu, ci și peste granițele formei. Sculpturile și picturile conversează, provocându-se și completându-se reciproc, oferind perspective multiple asupra experiențelor umane împărtășite de intimitate, conexiune și creație.
3 invită spectatorii să se implice în aceste narațiuni, să-și găsească propriile povești în temele universale explorate aici. Este o expoziție care sărbătorește diversitatea expresiei și conexiunile puternice pe care arta le poate stabili între forme și idei disparate. Prin aceste lucrări, ni se reamintește că arta, ca și viața, este un dialog continuu – un schimb constant de idei, emoții și experiențe care ne îmbogățește și aprofundează înțelegerea lumii din jurul nostru.
Oana Dragomir
Recent Comments