Wounded Light

Mădălin Mărienuț – Solo show

Sâmbătă 27 iulie 2024 ora 18:00

@ Camera Cluj. Albert Einstein, 6

Vernisajul expoziției de fotografie Wounded Light, care va avea loc sâmbătă, la ora 18:00 la Camera, str.Albert Einstein nr.6, Cluj-Napoca. 

Proiectul își propune să aducă în atenția publicului, în special tinerilor, unul dintre evenimentele importante din istoria recentă a României, Mineriada din 13-15 iunie 1990. 

Expoziția va rămâne pe simeze în perioada 27 iulie -27 septembrie 2024.

Utilizând tehnici de cercetare specifice în criminalistică, proiectul încearcă să investigheze trecutul recent al Văii Jiului, zonă bogată în resurse naturale exploatate de peste un secol și jumătate. Centrul minier cunoaște un declin în anii comunismului ca urmare a unor decizii economice neadaptate realității, accelerat în anii ‘90 când minerii, manipulați de elita politică, au devenit o forță în Mineriade, îndepărtând România pentru o lungă perioadă de Vestul Europei.

Tematica proiectului aduce în prim plan relația organică a minerilor cu tenebrele spațiului de lucru și cu fragilitatea propriei vieți în fața morții iminente la fiecare intrare în șut. Prin această rutină, zona de suprafață devine o metaforă a modului de raportare la viață și moarte.Tema proiectului aduce în prim-plan relația organică a minerilor cu întunericul spațiului de lucru și cu fragilitatea propriei vieți în fața morții iminente la fiecare intrare în puț. Prin această rutină, suprafața devine o metaforă a modului de relaționare cu viața și moartea.

Florin Oprescu menționează în prefața albumului Wounded Light (2021), ”… Privește cu răbdare și deschis fotografiile lui Mădălin. Secvențele lui sunt decupaje din prezent spre trecut, retrospecții la o lume, care aparent nu are nimic în comun cu a noastră. Aparent, au o funcție istorică, amintind de un eveniment social de acum mulți ani, din tinerețea democratică a României.”

Mădălin Mărienuț este fotograf și inițiatorul proiectului cultural-educativ Imagine. Sunet. 89’, a cărui scop este de a păstra vie memoria Revoluției în rândul tinerilor prin intermediul artelor vizuale.  Implicat în comunitatea locală prin proiectele curatoriale precum Bienala de fotografie Interfoto, expozițiile Locuri de lângă noi și IMAGO, Viziuni în tranziție sau Peru, prezentul etern, în colaborare cu Ambasada Peru în România, Mădălin are în portofoliu participări în expoziții internaționale colective la Istanbul, Turcia, Pirmasens, Germania, Birmingham Museum, UK și nu în ultimul rând Atena, Grecia precum și expoziții naționale la Timișoara, Arad și București. În planul expozițiilor personale reamintim Indigenous la Muzeul Țăranului Român 2013, Surveillance Society 2017, Athens 2018 și Like I was a spectator 2019 găzduite de Galeria Void din Atena, Morfologia puterii 2019 și nu în ultimul rând Wounded Light 2021, la ICR Viena. Membru în jurii la competiții de fotografie precum Locuri de lângă noi, Patrimoniul de aproape, European Identity and Citizenship sau Timișoara incognito – Liber de stereotipuri organizat de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În prezent, Mădălin este cadru didactic la Facultatea de Arte și Design din Timișoara – UVT, unde predă fotografie.

CAMERA este un artist-run space coordonat de Irina Dumitrașcu Măgurean, artist vizual din Cluj. Galeria este axată pe promovarea operei artiștilor vizuali emergenți, aducând în prim-plan  fotografia, dar și instalații, new media, mixed media. Irina este și fondatoarea revistei GRUPAJ, singura revistă din România axată mai mult pe latura vizuală, care își propune promovarea artiștilor români din domeniul fotografiei. Revista se află la al treilea număr, iar tema propusă de curatoarea Aurora Király pentru acestă ediție a fost „În ritm mai lent”.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.