GleTierra artistului Aurel Tar
de Anemona Maria Frate
Prin discursul teoretic susţinut în seara zilei de 17 octombrie 2020 de către Aurel Tar în interiorul Studioului Abraco, artistul a invitat iubitori ai artei să asiste la vernisarea expoziţiei de artă cu titlul „GleTierra”.
Absolvent al Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” şi al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, promoţia 1997, artistul Aurel Tar a expus în cadrul expoziţiilor personale şi de grup în Bucureşti, la Muzeul de Artă Contemporană, la Institutul Cultural Român, la Leipzig şi la Moscova, în cadrul Bienalei Contemporane de Artă.
Pornind de la titlul expoziţiei şi de la teoria că scopul studiilor facultăţii trebuie să fie acela de a dezvolta originalitatea studenţilor săi, ar putea exista o asociere între instrumentarul propus pentru tehnica abordată în realizarea pânzelor sale, respectiv gletiera, şi ideea pământului, Tierra, termen tradus din limba spaniolă. Într-o eventuală interpretare, legătura dintre omul creat din lut şi personajele feminine create în liant de acril şi pasta modelatoare în nisip sau tencuială aparentă, ar sublinia asocierea dintre termenul Tierra (pământ) şi titlul expoziţiei, GleTierra. Materia picturală e restrânsă, ingeniozitatea liniară este dată de tehnica în pastă de tencuială şi nisip.
Modelarea formei în nisip pe pânză presupune studii de portret atent lucrate, unde, precizia desenului şi construcţia pe formă nu sunt străine originalităţii datorită faptului că sunt pictate într-o gamă restrânsă cromatic, printr–un joc în relief şi incizii în tencuială şi nisip pe pânză. Forţa portretului este redată în privirea modelului, prin desen grafic în lucrările „Beleza extencao”, „Aurel”, „Ica”, “Masca”, “Massagem”, “Precolumbiana”, “Rift Valley”.
Desenul în portretul pictat, descriptiv şi analitic, ce presupune contactul cu natura în portretele expuse create din nisip, tinde să exprime perfecţionarea mijloacelor tehnice de expresie şi substanţă. Pornind de la ideea arhitectului Antonio Gaudi, „Nimic nu e artă dacă nu provine din natură”, stimulând facultăţile imaginative, portretele create din nisip propun interpretarea şi descifrarea realului şi a studiului în artă.
Nuanţarea în albastru a ochiului schiţat prin linii de construcţie a formei este regăsit în lucrarea intitulată „Olho Azul”, fiind astfel rezultatul unui complex de creaţie, ce însumează atât forma, cât şi conţinutul în detaliul creat.
Amintind în arta sa de antichitate şi în subsidiar de tehnica militară romană regăsită în Legiunea a XIII Gemina Apulum, reconstituirea unui timp istoric este redată în lucrarea Vexilifer, unde artistul propune reprezentarea în portretistică a legionarului roman. Lucrarea a fost creată prin juxtapunerea liniilor şi a formelor, pe care le integrează, echilibrându-le şi compunându-le în straturi modelatoare, subliniind astfel forţa temei şi a subiectului propus în portret.
Diversele tipuri de obiectualizare artistică sunt regăsite în seria de lucrări cu titlul “Arica”, “Elqui”, “Pelican” şi “Războinic”, unde, din călătoriile documentare ale artistului în Chile, Etiopia şi Capul Verde, Aurel Tar se inspiră şi recrează desenul şi reprezentările din vechiile civilizaţii, prin incizii în nisip. Artistul asociază astfel termenul “tierra” cu călătoriile de studiu pe alte continente. Mijloacele de expresie sunt reprezentate printr-un joc de liniarităţi şi semne în nisip pe pânză.
Expoziţia cu lucrările artistului poate fi vizitată până în data de 24 octombrie 2020, la Studio Abraco.

Recent Comments