Betamax & Danalog – The Comet is Coming @ Jazz in the Park 2022: “Muzica și dansul sunt tehnologii puternice care pot vindeca traume și pot modifica perspectiva asupra vieții”
- The Comet is Coming
- The-Comet-Is-Coming_by Fabrice Bourgelle and edit and graphics by Veil Projects
Cea de-a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc în perioada 1 – 4 septembrie 2022, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, cel mai vechi muzeu în aer liber din România. După doi ani în care s-a desfășurat în variante restrânse, condiționat fiind de restricțiile pandemice, Jazz in the Park aduce din nou în fața publicului un lineup vibrant, eclectic și bogat, cu artiști renumiți precum The Comet is Coming și Asaf Avidan, dorind să confirme încă o dată numele de Europe’s Best Small Festival.
The Comet is Coming, trupă britanică formată din King Shabaka (saxofon), Danalogue (clape) și Betamax (tobe), este genul de trio instrumental care are darul de a scoate publicul din zona de confort și a-l duce pe un tărâm muzical pe care nu l-a exploatat până acum. Muzica lor este atât de puternică și plină de ardoare încât ai putea spune că este posedată de spirite. ’’Cometele’’ aterizează pe scena principală a Parcului Etnografic pregătite fiind să distrugă iluziile, să invoce focul și să ofere publicului toată puterea și energia lor vitală.
- Care a fost prima voastră reacție când ați primit invitația de a participa la Jazz in the Park?
Betamax: Sunt încântat de întoarcerea în România, e o experiență de care-mi amintesc cu plăcere. Oamenii sunt prietenoși și sunt atât de multe lucruri și locuri de descoperit.
Danalogue: Ne place să cântăm în România, nu călătorim destul în această regiune și, când ajungem acolo, e exploziv, suntem foarte entuziasmați de reacția publicului.
- Ce vă inspiră în ultima vreme? Ce lucruri, oameni, idei au avut un impact asupra muzicii voastre?
B:Cred că civilizația noastră e foarte fragilă acum, trecem prin evenimente surprinzătoare care zguduie stabilitatea ce face ca viețile noastre privilegiate să fie posibile. Să faci muzică alături de prieteni e o binecuvântare și o bucurie. În The Comet is Coming, energia creativă este întotdeauna înrădăcinată în spontaneitate, așa că practicile spirituale precum meditația și tehnicile de respirație și yoga au devenit parte a procesului creativ. De asemenea, citim mult sience-fiction și asta ne-a fost util pentru că SF-ul este arta de a crea lumi noi; atunci când înregistrăm în studiofantazăm adesea la peisaje muzicale care au profunzime.
D:Misiunea mea e să creez lumi sonice care inspiră, încurajează, vindecă și transportă ascultătorul într-un spațiu vibrant și eteric. Muzica e magie și-ți poate transforma corpul și mintea într-o clipită; asta e ceea ce mă inspiră.
- Ce v-ați dori să simtă și să înțeleagă publicul Jazz in the Park la concertul The Comet is Coming?
B:Invităm publicul să îmbrățișeze euforia momentului. Să simtă muzica în corp și să înțeleagă că muzica și dansul sunt tehnologii puternice care pot vindeca traume și pot modifica perspectiva asupra vieții.
D:Muzica noastră nu are cuvinte, așa că înțelegerea vine din interiorul fiecărei persoane și fiecare este liber să interpreteze sunetele după cum dorește. Cu toții ar trebui să știm că e perfect în regulă să renunțăm la control, inhibiții, și doar să dansăm, să simțim efectele muzicii în corpul nostru.
- Care sunt albumele de jazz care v-au atras atenția în ultima vreme?
B:Beatz – Dell Lillinger Westergaard
D:Space 1.8 – Nala Sinephro
- Ați observat o schimbare în felul publicului de a relaționa cu muzica jazz? În ce direcție simțiți că evoluează acest gen?
B:Cred că oamenii și-au amintit cum să danseze la concerte – și, de asemenea, muzicienii și-au amintit cum să-i facă pe oameni să danseze.
D:Totul a devenit mai fluid în umanitate, face parte dintr-un nou mod de a gândi care se reflectă în muzică, inclusiv în jazz. Pe măsură ce genurile se estompează și se întrepătrund, iar muzicienii colaborează din ce în ce mai mult, există șanse mari de mutații ale ADN-ului sonic.
JAZZ IN THE PARK este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.
În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.
Accesul la festival se face pe baza biletelor și abonamentelor puse în vânzare online pe iabilet.ro, pe iabilet.ro/retea și pe www.jazzinthepark.ro.
Mai multe informații despre bilete și acces se găsesc aici.
Site: jazzinthepark.ro
Facebook: /jazzintheparkromania
Instagram: @jazzintheparkromania
Recent Comments