Prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești va fi vernisată în data de 27 iulie, ora 17.00, la Muzeul Național din Gdańsk (Palatul Abaților, Secția de Artă Modernă a Muzeului Național din Gdańsk, ul. Cystersów 18).

Vernisajul expoziției inaugurează oficial Sezonul Cultural România – Polonia 2024 – 2025.

Lucrările incluse în expoziție provin din colecția Muzeului Național de Artă al României, iar curatorul este directorul general al instituției, dr. Călin Stegerean, asistat de muzeografa Miruna Moraru.

În expoziție au fost selectate printre cele mai valoroase lucrări semnate de Grigorescu din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României – 44 de lucrări -, care ilustrează temele tratate recurent de pictor. Expoziția este acompaniată de 49 de piese din colecția etnografică a Muzeului Satului din București care recreează atmosfera încăperilor ilustrate în picturile lui Grigorescu.

Complementar, pe întreaga durată a expoziției (27 iulie – 27 octombrie), va fi organizat un program variat de activități conexe adresate unor categorii de public cu vârste și interese diverse față de opera lui Grigorescu și față de cultura română. Programul de activități conexe este organizat în colaborare de Muzeul Național din Gdańsk și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Acesta debutează în data de 28 iulie, ora 16.00, cu prelegerea susținută de dr. Călin Stegerean, curatorul expoziției, intitulată De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?

Organizatorii expoziției: Ministerul Culturii din România prin Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în colaborare cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia prin Muzeul Național din Gdańsk și Institutul Cultural Român.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024 – 2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Mai multe detalii, în curând.

ImagineNicolae Grigorescu, Fata cu zestrea ei [1885-1891] ulei pe pânză, 37 x 52 cm

Din colecția Muzeului Național de Artă al României ⓒ MNAR