Fundația Ana pentru Cultură și Artă continuă seria de manifestări de artă contemporană în spațiul galeriei ”Calea Victoriei 91-93” cu expoziția „Întipăriri reciclate” semnată de Manuela Moscal, artistă a cărei activitate expozițională a demarat în 1991. Expoziția este deschisă în perioada 28 mai – 9 iunie 2024, iar vernisajul este marți, 28 mai, orele 18.00.

În lumea captivantă a artei vizuale în care culorile vibrante și compozițiile îndrăznețe invadează pânzele în tonuri contrastante, prinde viață o formă de narațiune profundă și încântătoare. Manuela Moscal, o artistă extrem de talentată, creează povești în arta sa și vă invit să călătorim printre fermecătoarele istorisiri ale creativității sale vizuale.
Arta narativă transcende simpla estetică și pătrunde adânc în sfera rezonanței emoționale. Prin arta sa, Manuela Moscal își propune să se conecteze cu privitorul la un nivel profund, stârnind sentimente și gânduri care persistă timp îndelungat în mintea și sufletul acestuia. Compozițiile dinamice ale Manuelei Moscal nu sunt limitate la formele tradiționale ale narațiunii cu un început, un mijloc și un sfârșit, ci abordează abstractul, simbolicul și ambiguitatea din dorința de a istorisi povești fără sfârșit (to be continued). Lumea din creațiile Manuelei Moscal pare a descinde dintr-un realism magic de tip cărtărescian, în care frânturi de realitate se împletesc cu elemente magice, fantasmagorice.
Povestirile grafice ale Manuelei reimaginează fragmente din viața sa într-un limbaj vizual bogat inspirat, dispus în formule suprarealiste, iar ceea ce este extrem de interesant și caracteristic ludicului artistei este integrarea unor bucăți din lucrări vechi cărora le conferă o nouă aură și o a doua viață. Influențată, parcă, de frumusețea și decorativismul miniaturilor orientale, scenele detaliate și figurative ale Manuelei Moscal sunt îmbibate de simbolism și referințe la mitologia sa personală (copilăria la țară, arhitecturile caselor țărănești, scaunele și importanța lor în existența umană). Simbolismul și fantezia au ajutat-o să articuleze această viziune a unui ecosistem holistic, în care ființele umane nu sunt mereu în centrul existenței, ci unde existența omului este doar o parte minusculă a unui spectru inepuizabil de viață care se regenerează continuu.
O privire succintă asupra lucrărilor seriei ”Întipăriri reciclate” demonstrează faptul că artista adoră să creeze narațiuni în care fragmentează și suprapune realul cu imaginarul și care pun existența umană sub semnul meditației, cugetând asupra fragilității, frumuseții și stranietății acesteia în fața naturii, lumii și universului.
Unul dintre cele mai captivante aspecte ale artei narative este deschiderea la interpretare.
Fiecare privitor aduce propria sa experiență, credințe și emoții unice în fața operei de artă. Astfel, narațiunea din arta Manuelei Moscal devine o călătorie profund personală, cu fiecare observator găsindu-și propria poveste în compoziția admirată.

Expoziția ”Întipăriri reciclate” a Manuelei Moscal demonstrează că arta narativă reprezintă o călătorie fascinantă a experienței umane, fiind o mărturie a puterii imaginilor și a capacității lor de a comunica, de a conecta și de a captiva.

Diana Roman, Critic de artă