Workshop-ul „Rețeaua Memoriei”, ediția a X-a
Organizatori Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara și Muzeul Ororilor Comunismului în România.
Parteneri
Casa Adam Müller Guttenbrunn, Muzeul Național de Artă Timișoara,
Muzeul Consumatorului Comunist
Eveniment raliat programului „Neverending Timișoara 2023”

Perioada: 7 – 10 decembrie 2023 Locație: Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara, Str. Oituz 2B
Programul workshop-ului a constat în prezentările activităților membrilor Rețelei Memoriei, organizarea a două vernisaje de expoziții deschise publicului larg și participarea la evenimente din cadrul „Timișoara Capitală Culturală 2023”.

Evenimentul a reunit muzeografi, istorici, arhitecți, manageri de proiect și alți specialiști din țară și din Republica Moldova preocupați de memorializarea trecutului totalitar comunist. Obiectivul principal constă în realizarea unui schimb de experiență și bune practici care să sprijine conceperea și derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România și din Republica Moldova. Sesiunile de prezentări și dezbateri intitulate „Inițiative de memorializare și proiecte noi” au dat ocazia fiecăruia dintre participanți de a împărtăși progresele și dificultățile întâmpinate în demersurile științifice si muzeale, precum și metodele de valorificare a patrimoniului existent sau recent descoperit.

Ediția a X-a marchează o nouă direcție a acestor întâlniri, anume facilitarea accesului publicului la activitățile membrilor Rețelei prin deschiderea expoziției „Rețeaua Memoriei – Identități, itinerări și confluențe muzeale”. Expoziția cuprinde informații minime și esențiale despre fiecare instituție-membru și exemple de proiecte de muzeificare și memorializare a comunismului, cu accent pe istoria locală. Un fapt deosebit este includerea în expoziție a unor obiecte originale din colecțiile instituțiilor, alături de reproduceri, toate expuse pentru prima dată la Timișoara. Parcursul expozițional este unul marcat de trasee de tip rețea, în care panourile tematice și obiectele comunică în vederea informării publicului despre locurile din România și Republica Moldova unde se expune public și se studiază istoria comunismului.

Expoziția „Rețeaua Memoriei – Identități, itinerări și confluențe muzeale” este o primă acțiune consolidată a Rețelei de a expune într-un mod colaborativ un narativ curatorial cu activitatea membrilor, incluzând și elemente de patrimoniul material. Tocmai de aceea ne-am bucurat că, în contextul în care anul 2023 a avut un rol esențial în dezvoltarea infrastructurii culturale din România, atât în plan național, cât și internațional, expoziția noastră a fost inclusă în programul delegației de ambasadori și reprezentanți ai diplomației europene și internaționale. Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 9 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, la Memorialul Revoluției din Timișoara, având următorul program: luni-vineri, orele 08:00 – 18:00 și sâmbătă, duminică, orele 10:00 – 18:00.

Tot în aceeași zi a fost vernisată la Memorialul Revoluției, expoziția „Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepție”, organizată de Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, împreună cu Muzeul Județean din Zalău, cu ocazia a 150 de ani de la nașterea marelui om politic și a 50 de ani de la trecerea lui în eternitate.

În urma ediției a X-a, participanții au agreat ca, în conformitate cu obiectivele Rețelei Memoriei să continue: întâlnirea inițiativelor private cu cele publice; încurajarea abordării interdisciplinare a istoriei recente; facilitarea vizibilități memorialelor și expozițiilor dedicate dictaturii comuniste; popularizarea proiectelor membrilor în cadrul Rețelei și în afara acesteia; diseminarea în rândul tinerilor a datelor istorice și mărturiilor despre dictatura comunistă pentru a combate fenomenului nostalgiei.

Instituțiile participante la workshop au fost: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Exilului Românesc, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul Universității din București, Muzeul Național de Istorie a României, București, Muzeul Național Brătianu – Ștefănești, Argeș, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Literaturii Române Iași – Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Național de Istorie a Moldovei Chișinău, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice Mereni – Republica Moldova, Institutul de Istorie ProMemoria din Chișinău, Muzeul satului Avdarma, UTA Găgăuzia, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Muzeul Amintirilor din Comunism – Brașov, Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste din România – Sf. Gheorghe, Muzeul Abandonului, Societatea Culturală Condiția Română – Petrila, Muzeul Mineritului Petroșani, Centrul de Informare și Documentare privind regimurile totalitare – Casa natală Gheorghe Gheorghiu Dej – Bârlad, Muzeul Consumatorului Comunist Timișoara, #Garaj30, Muzeul de Pânze și Povești Mândra – Brașov, Proiect „Expedițiile Memoriei”.

Invitați speciali: Cosmin Năsui – istoric de artă, fondator Modernism; dr. Alina Satmari – lector universitar la Departamentul de Geografie, Universitatea de Vest, Timișoara; Irina Iamandescu – Institutul Național al Patrimoniului.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.