INSIDE OUT

MIHAELA CONSTANTIN

8 – 22 NOIEMBRIE 2023

CURATOR: DIANA ROMAN

Vernisaj: 8 noiembrie, ora 18:00

CURTEA SPACE GALLERY (Intrarea Iulia Hașdeu, nr. 3, Sector 1, București)

Mihaela Constantin dezvăluie, în cadrul personalei ”Inside Out”, o cercetare a formelor de relief montan și a calităților afective ale acestora, pe care le-a căutat cu înverșunare în perioada carantinei impuse în contextul pandemic global.

Expoziția oferă o viziune concentrată a unei părți din creația artistei în contextul menționat mai sus, fiind revelate publicului peisaje metafizice, enigmatice, fără o detaliere recognoscibilă vreunei zone anume.

Mihaela Constantin creează o repetitivitate a suporturilor – triptice – dar și o repetitivitate a liniilor creatoare de forme de relief ca o reprezentare obsesivă a gândurilor care apar și dispar într-un ritm neregulat. Toate aceste linii creează straturi dinamice de culoare, de texturi care să redea diferitele planuri perspectivale, artista evocând parcă atât lumea naturală (căreia îi duce dorul în carantină), dar și apariții nepământești ale acestor peisaje, simbol al incertitudinii revenirii la viața pre-pandemie.

Din punct de vedere cromatic, Mihaela Constantin se bazează pe culori reci – nuanțe de verde, albastru – căutând ideea de sublim al existenței sale din acel moment, dar și tonuri calde stinse – roșu, siene, ocruri – ca simbol al suferinței create de privarea de libertate. Tușele-pattern creează semne intenționate dispuse etapizat, pe straturile formatoare de perspectivă, artista încercând să echilibreze pasiunea/ intensitatea trăirilor pe parcursul carantinei, cu rațiunea. Acest echilibru între pasiune și rațiune este ilustrat și de raportul plin/gol din compoziții, între imaginea naturii vii și platitudinea cerului, un fel de yin și yang – masculin/feminin, sau o reformulare contemporană a picturii chinezești medievale.

Peisajele Mihaelei Constantin devin forme tangibile de introspecție ce explorează teritorii psihologice necunoscute până atunci, translate în aceste viziuni sintetice ale Naturii.

Diana Roman

Critic de artă

fotografii de la vernisaj din arhiva personala a artistei Mihaela Constantin