If you see something, say someting

iMigrate. Post L.A., din București

De ce apare un artist-run? De nevoie.

Cui servește? Tuturor. Chiar și ție.

Când noi, cei din E T A J  artist-run space, am făcut pasul spre circuitul de târguri pentru artist-runs în plină pandemie, în 2021, nu știam unde vom ajunge și când. Știam numai că ne asumăm un drum de explorare a unor posibilități de afirmare și colaborare cu alții tot ca noi. Ne doream o comunitate bazată pe egalitate de șansă, transparență și solidaritate. Pentru că asta ne lipsea profund în București. Am răspuns unei invitații primite pe mail prin Artist-Run Alliance și am participat la o primă ediție de târg pentru cei ca noi, în 2021.

Așa am intrat în contact cu comunitatea de artiști independeți din Aarhus, Danemarca, de acolo, și la un an distanță, cu cea din Stockholm, apoi am coborât către Mediterană și am testat apele în Madrid și Milano și lângă casă, la Budapesta. Umează să participăm, la finalul lunii octombrie, la unul din cele mai mari târguri pentru artist-runs din lume, Thryst în Los Angeles, al căror organziator este Max Presneill, directorul Torrence Museum, unul dintre liderii Durden and Ray, unde am avut privilegiul de a expune, alături de alți membri ai comunității Durden and Ray, în august 2023, cu sprijinul programului ICR Cantemir.

Îndemnul vocii din metroul din Los Angeles de cum pui piciorul pe peron, mijlocul nostru principal de locomoție pe perioada celor două săptămâni petrecute în Los Angeles cu ocazia proiectului de expoziție iMigrate. The Biology of Transition, este ”If you see something, say something”. Sloganul ”If you see something, say something” a fost lansat în metrourile metropolitane new-yorkeze – New York Metropolitan Transportation Authority (NY MTA) – imediat după atacul terorist din 11 septembrie, încurajând cetățenii să reclame autorităților orice suspiciune legată de eventuale amenințări la securitatea cetățenilor statelor unite americane. Astăzi, la 12 ani distanță, sloganul încă se aude în speakerele metrourilor de pe coasta californiană.

Îndemnul ăsta de a nu rămâne indiferent într-o situație de risc sau sensibilă pentru grupul din care faci parte în momentul în care ai piciorul în vagonul de metrou poate fi relativ ușor translatat către crezul E T A J. Ca artist-run, E T A J și-a asumat rolul de a fi o platformă care nu numai că protejează libera expresie artistică, dar conferă și spațiu fizic acestora să expună fără discriminare, într-un loc sigur și prietenesc. Și mai are un rol – acela de a disemina o informație prețioasă: tot ce se acumulează în deplasările noastre în lume se adună într-un construct de tip know-how. Vrem ca alți artiști să aibă acces la acest tip de informație.

În acest sens, ne întâlnim cu publicul bucureștean miercuri seară, pe 11 octombrie, începând cu ora 19:00, să vă povestim și arătăm despre prima călătorie a noastră transatlantică și despre planurile de a ne întoarce în Los Angeles, acum că am stabilit relații de colaborare cu unul din cele mai dinamice artist-runs din L.A.: Durden and Ray.

Evenimentul face parte din proiectul iMigrate. The Biology of Transition, desfășurat în august 2023, ce a surprins călătoria transatlantică a patru artiști români, membri E T A J artist-run space: Ilina Schileru, Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Răzvan Năstase. Aceștia au expus, la finalul călătoriei, alături de alți patru artiști americani (Carlos Beltran Arechiga, Ben Jackel, Lana Duong, Steven Wolkoff), în spațiul galeriei Durden and Ray din Los Angeles. 

Proiect co-finanțat de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir 2023.

Ilustrație cover event: fotografie de Răzvan Năstase, Los Angeles, august 2023

See you there, folks!