Fundația Art Encounters are plăcerea de a invita publicul la vernisajul expoziției de fotografie Poetica politicii/ The Poetics of Politics a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate Alexandra Croitoru, care va prezenta o serie de lucrări realizate în colaborare cu Ana Conțu, Ioana Dumitrescu, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Cătălina Pintilie și Roberta Roată.
Evenimentul va avea loc joi, 21 septembrie, la sediul permanent al Fundației Art Encounters din Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), începând cu ora 18:00, în prezența artiștilor și a curatorului expoziției, criticul și curatorul de artă belgian, Sam Steverlynck.
A doua zi, vineri, 22 septembrie, de la ora 18:30, publicul este invitat la sediul Fundației Art Encounters pentru o discuție curatorială între Sam Steverlynck și curatorul invitat al fundației, Ami Barak, care vor aborda atât tematica generală a expoziției, cât și chestiuni care țin de mediul fotografic și curatoriatul contemporan.
Poetica politicii este parte dintr-un proiect gândit ca un diptic expozițional desfășurat la Harlan Levey Projects din Bruxelles (10 iunie – 15 iulie 2023) și Fundația Art Encounters din Timișoara (21 septembrie – 28 octombrie 2023), în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția pe care o găzduiește Art Encounters va putea fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 12:00 – 18:00, oferind câte un tur ghidat, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00. Accesul în expoziție este gratuit.
Dacă expoziția de la Harlan Levey s-a axat pe trecerea de la comunism la o economie de piață, un subiect esențial pentru o serie întreagă de artiști formați în tumultuoșii ani ’90, expoziția care se va deschide la Art Encounters își propune să extrapoleze această problematică, oferind o reflecție mai amănunțită asupra oscilației dintre ruinele trecutului și anumite posibilități pentru prezent, atât dintr-o perspectivă personală, cât și politică.
Expoziția Poetica politicii reunește lucrările fotografice ale unor artiști care au absolvit Academia de Arte din București, acolo unde mulți dintre ei și predau. Crescând și formându-se în umbra Revoluției din 1989 și experimentând în mod direct tranziția bruscă de la comunism la capitalism, precum și efectele de lungă durată la nivel social, politic, economic și urbanistic, acești artiști se disting printr-o practică relativ comună și o abordare precaută a folosirii imaginilor pentru diverse narațiuni și un mod meta-reflexiv de a trata mediul fotografic. Ei preferă abordarea conceptuală uneia documentare și reflectează asupra unei perioade de tranziție economică, socială și tehnologică, examinând noțiunea de imagine în toate formele sale.
*
*Expoziția este organizată de Fundația Art Encouters și SwitchLab si este co-finanță de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
**Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
**Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Recent Comments