ALTER EGO
Celina Cordoș prin expoziția Alter Ego studiază comportamentul uman în momentele cele mai intime, făcând o analogie între ideea de interior ca spațiu personal și „interiorul” omului. Artista se comportă ca un antropolog, fiind antropologul propriului univers, ea creează un personaj, vorbește despre intimitate, studiază comportamentul personajului și ilustrează ceea ce observă, într-o manieră plină de dezinhibiție, exteriorul ilustrând interiorul, culorile ilustrând o neliniște. Această neliniște este din cauza necunoscutului și a ceea ce va descoperi în acest studiu al sinelui.
Observațiile ilustrate sunt momente intime, în casă, acesta fiind locul pe care noi îl creăm să ne simțim în singurătate. Intimitatea este o stare de libertate față de intruziunea nedorită, fiind strâns legată de anonimitate. Nivelul de intimitate este diferit pentru fiecare persoană, ținând de circumstanțe.
În acest studiu adevăratul sine nu este trupul, ci sufletul. Modul în care personajul apare este difuz, fără pretenția de a reda cu exactitate anatomică corpul, folosindu-se de suprapuneri imperfecte, dând senzația de mișcare, de neliniște. Artista acordă o mare importanță simbolurilor, prin acestea ghidând privitorul spre anumite centre de interes, care sunt decisive pentru a înțelege mesajul dincolo de ceea ce este evident.
Universul creat este plin de sensibilitate, care, chiar dacă personajul în aparență este vulnerabil, toată această expunere a intimităților îi dă o mare putere, acceptându-și atât sinele ca trup, cât și, cel mai important, ca suflet. Cuvântul vulnerabilitate înseamnă, conform unei definiții simple din dicționar, ceva ce poate fi rănit ușor, atacat cu ușurință, o parte a noastră care este defectuoasă sau deficitară. A fi curajos nu înseamnă a-ți nega sau suprima vulnerabilitatea, ci a-ți asuma propria vulnerabilitate, iar Celina, prin această expoziție, își asumă vulnerabilitatea într-un mod public. Vulnerabilitatea este la baza rușinii și a fricii, a luptei noastre pentru merit. Însă ea este și cea care dă naștere bucuriei, creativității, apartenenței și iubirii. Iar noi, ca oameni, suntem vulnerabili și nu putem să trăim fără să ne asumăm asta.
Curator: Liviu Bulea
Recent Comments