Vali Chincisan @ Camera K’ARTE

Vernisaj: 1 sept → 7.pm.

Expoziția City Waves aduce în prim-plan creații de videomapping semnate de Vali Chincisan, comisionate sau realizate în cadrul competițiilor pentru unele dintre cele mai prestigioase festivaluri de artă la nivel internațional. Printre acestea se numără: Genius Loci Weimar din Germania, Luz y Avanguardias din Spania, Kyiv Lights Festival din Ucraina, 1 Minute din Japonia, The Chongqing International Light Art din China și Spotlight Festival din România.

În videomapping, cunoscut și ca “projection mapping”, arta și tehnologia se potențează reciproc într-un mod spectaculos, transformând suprafețele statice, precum fațadele clădirilor sau alte structuri, în ecrane vii, tridimensionale. Prin intermediul proiecțiilor luminoase, aceste suprafețe devin canvasuri pentru narațiuni vizuale și audio dinamice, oferind posibilitatea de a metamorfoza, anima și reinterpreta obiecte și spații.

În cadrul festivalurilor internaționale de artă, videomapping-ul a devenit un punct de atracție major, oferind artiștilor o platformă globală pentru a-și etala crativitatea și a explora noi frontiere în domeniul artei vizuale.

Vali Chincișan este cunoscut pentru lucrările sale de artă digitală și video mapping. Participă constant în numeroase festivaluri internaționale, cum ar fi WeLightFloripa în Brazilia, unde în 2022, lucrarea sa “Life is Eryfg” a fost premiată cu locul întâi. Alte distincții semnificative includ locul al treilea la Festivalul Mapsion din Finlanda pentru “Shards in the Self Shaddow” și la Festivalul Lightup din România în 2019 pentru “Hydrus”. În 2017, Universitatea din Salamanca din Spania i-a acordat premiul special pentru “Urban Tree”, o piesă care a câștigat și titlul de cel mai bun film românesc la Animest în 2009.

Artistul și-a expus lucrările în evenimente și expoziții din întreaga lume. În România, a avut o expoziție personală numită “[UN]RELATED TIMES AND TOPICS” la Muzeul Național de Artă Contemporană București. De asemenea, a participat la numeroase expoziții de grup și evenimente, cum ar fi SEND & RECEIVE în Dresda, Germania, EASTERNADAZED în Budapesta, Ungaria, A.LIVE FESTIVAL la Design Factory în Bratislava, Slovacia, JAVAMUSEUM – EXTASY, o expoziție online de Agricola de Cologne, FORMATE/MOVING PATTERNS la Kunsthalle în Viena, Austria, AGAINST SPACE la Galeria Dinamo din Budapesta, Ungaria, VIGIL OF PLANETARY NET ART 03 de rețeaua globală a lui Richard Barbeau, și BIENALA TINERILOR ARTIȘTI ÎN BUCUREȘTI, România.

Vali Chincisan a trecut de la pictură la codare și tehnici de manipulare a imaginilor și animației digitale, subliniind că rădăcinile creativității în toate mediile sunt similare.

Născut în 1980, Chincișan trăiește și lucrează în București, România. A absolvit Școala de Artă din Târgu Mureș în 1999, urmată de Universitatea de Artă din București, unde și-a completat studiile de licență în 2003 și un Masterat în Arte Vizuale în 2005. A expus în diverse festivaluri între 2023-2018, inclusiv Spotlight Festival în București, The First International Chongqing Light Art Festival în China și WeLightFloripa în Florianópolis, Brazilia.

Mai multe dintre lucrările sale de animație și artă digitală pot fi vizionate pe site-ul său, la adresa www.valichincisan.ro.

____________________________________

Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a X-a.

Un proiect: Asociatia K’ARTE.

Cu sprijinul: REEA.

Finanțat de Consiliul Judetean Mures

Proiect co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.