Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Asociaţia pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), în parteneriat cu Institutul Cultural Francez, Ambasada Israelului în România și Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, organizează la Muzeul Unirii din Iași, în perioada 6 – 19 septembrie 2023, expoziţia retrospectivă de pictură, sculptură şi desen a artistului israelian de origine română Samy Briss, intitulată „Mémoires”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 6 septembrie 2023, de la ora 18.00, cu participarea artistului, alături de iniţiatoarea şi curatorul expoziţiei, Adina Renţea, preşedinte al Asociaţiei pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), și de criticul de artă Maria Bilaşevschi. Cu această ocazie, Samy Briss va primi titlul de Cetățean de Onoare al Iașului, din partea muncipalității ieșene.

Samy Briss: „Mémoires”

Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930. Ecourile copilăriei ieşene și arhitectura vechilor clădiri monumentale din oraşul natal îl vor însoţi toată viaţa, ca o sugestivă recuperare a unui timp și a unui loc. În perioada 1950 – 1954, urmează Institutul de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, frecventează atelierul pictorului Camil Ressu. După absolvire, lucrările sale sunt incluse în expoziţii de pictură şi grafică; în același timp, realizează decoruri și costume de teatru, ca asistent la catedra de Scenografie a Institutului de Teatru București. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveția, unde reprezintă România. În 1958, asemenea multor intelectuali români, Samy Briss devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959, după ce prima sa expoziție de pictură la București a fost interzisă. După o lungă călătorie prin Europa, ajunge la Haifa. Israelul îl apropie de valorile şi simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradiţiile, sărbătorile şi arta muzicanţilor klezmer, elemente constant reflectate în opera sa. Până în 1970, participă la mai multe expoziții de grup în Israel și în străinătate, însă prima colaborare cu adevărat importantă vine la începutul anului 1971: Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Urmează primele sale expoziții în Franţa, în Statele Unite, apoi în întreaga lume. În 2019, ca recunoaştere a artei şi a aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, guvernul francez îi acordă titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

După 12 ani de la prima sa expoziţie în România, organizată la Galeriile de Artă „Dana” din Iași, în 2011, Samy Briss se întoarce acasă, pentru o expoziţie retrospectivă care însumează peste 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen.

„Mémoires”, itinerată acum la Iași, după întâlnirile cu publicul de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, expoziția cuprinzând, de asemenea, repere din viaţa personală a artistului: fotografii, invitaţii, documente, scrisori, extrase din presă, precum și afişul expoziţiei interzise în România în 1959 şi câteva dintre lucrările din acel demers expozițional.

„Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisește Samy Briss despre crezul său artistic.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Unirii din Iași, până pe 19 septembrie 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultima intrare).