Galeria Galateca găzduieşte în perioada 11 iulie-25 august o expoziţie de prezentare semnată de Mircea Roman, schiţă pentru o expoziţie mult mai mare care va avea loc tot în Galateca anul viitor, conform estimărilor artistului.
Cea mai scumpă lucrare dintre cele expuse de Mircea Roman în Galeria Galateca valoarează 23 000 de lei. Pe piaţa tranzacţiilor de artă din România, Mircea Roman este singurul artist contemporan licitat alături de Grigorescu, Tonitza, Aman şi Petraşcu. Lucrarea sa „Păpuşă sau femeia care nu e scândură”, adjudecată pentru 26 000 de lei, a fost cea mai bine vândută lucrare de la licitaţia Casei Monavissa, din 2007, situându-l pe Roman într-un top 10 al vânzărilor artiştilor români. Cu toate acestea, Roman afirmă că în România încă lipseşte o piaţă de artă adevărată.
Mircea Roman este unicul român care a obținut Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, cea mai importantă distincţie de acest fel din lume, echivalentul unui Oscar în sculptură.
Născut în 1958 la Târgul Lăpuş, Roman a locuit în Londra începând cu anul 1992, când a câştigat prestigiosul premiu Delfina din Marea Britanie. În Londra, sculptorul este cunoscut pentru lucrarea „Omul barcă”, descrisă de criticul de artă John McEwen ca „o figură monumentală orizontală ce pare a se lupta pentru a se elibera, lucrare fixată pe un ponton pe Tamisa, astfel încât se îneacă şi reînvie în fiecare zi odată cu fluxul şi refluxul”. În 2007, după 14 ani petrecuţi la Londra, Roman şi-a mutat atelierul la Bucureşti.
Recent Comments