2.1

Expoziție de pictură si instalație participativă

Viorica Ciucanu

01-15 septembrie 2023

Galeria Lascăr Vorel vernisează vineri, 1 septembrie 2023, ora 17:00, expoziția artistei Viorica Ciucanu, o instalație participativă de mari dimensiuni, concepută în jurul unei selecții de lucrări din vastul concept Complexitatea umană.

Cifra care dă numele acestei expozitii poate fi  privită într-o notă ludică – atât ca “2.1”,  sugerând o interacțiune a două drumuri, cel al artistului si cel al vizitatorului în spațiul galeriei, dar și ca cifra “21”, reprezentând numărul de expoziții personale ale artistei realizate până în prezent.

Viorica Ciucanu creează prin instalația propusă un câmp de idei întrepătrunse de mișcare, culoare completată de lumină–un repertoriu de stări și senzații. 

Jocurile cromatice intense, specifice Expresionismului abstract, cu care artista se identifică, capătă si mai mult sens alături de poezia motrică, pe care o conturează vizitatorul prin proiecția sa, în etapa inițială a expoziției. 

Instalația de oglinzi surprinde în timp real – aici și acum – vizitatorul in ipostaze dominate de reflexii proprii. 

Viorica Ciucanu se află de această dată în ipostaza arbitrară de a observa jocul interacțiunii privitor-artă, jocul care pune în același cadru doi actanți cu aceeași importanță. Vizitatorul va fi văzut și se va vedea. El atinge în acest fel ipostazele esențiale: vizitator, operă și artist. Rolurile sale se succed și se surprind pe suprafața lucioasă. 

Intercalarea, suprapunerea și interpunerea oglinzilor și a lucrărilor relevă lumea interioară a artistei și reflectă lumea exterioară în care aceste elemente se conectează sau se deconectează în funcție de poziționarea privitorului față de ele.

Narațiuni individuale, lucrările Vioricăi Ciucanu pot fi privite din prisma unui amalgam de întrebări, care își amprentează posibilitățile de răspuns  în tușe cromatice bogate și intense, în nuanțe tari, viscerale. 

Teme încifrate, abstractizate, îndeamnă vizitatorul să se apropie, luându-și timpul și spațiul necesare pentru contemplare și percepție.

Printre acestea, regăsim tema sufletului, astfel: conform unor studii recente a reieșit că sufletul ar avea o greutate de 21 de grame, iar Platon a trasat idei conform cărora sufletul este considerat o oglindă.

Oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, inima și conștiința, fiind  simbolul înțelepciunii și al cunoașterii.

Expoziția poate fi privită din unghiuri diferite, fiind deopotrivă un context performativ și un pretext artistic, care îndeamnă la cunoașterea de sine. 

Viorica Ciucanu este absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității Naționale de Artă George Enescu Iași, Secția Pictura, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț.

Cu douăzeci de expoziții personale, din 2010 până în prezent, în galerii pe plan național (Piatra Neamț, Iași, București, Timișoara) și internațional (Ottawa – Canada), cât și peste o sută de expoziții de grup, prezentă în tabere de creație din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi), dar și în unsprezece bienale din România și Italia, Viorica Ciucanu poate fi considerată un artist de referință în peisajul artei contemporane românești.

Curator Ana-Maria Ilie

Invitat:  Criticul Emil Nicolae