In cadrul FestivART4ALL Ediția II, care va avea loc la București în perioada 13 – 16 iulie, două artiste plastice, membre ale UAP vor încânta cu creațiile lor – Ruxandra Sibil Mermeze și Daniela Făiniș.
Ruxandra Sibil Mermeze – ”Vise pe urzeala timpului” – Expoziție retrospectivă de tapiserie
”Propun o clipă de visare în lumea tapiseriei, într-o expoziție retrospectivă. Un alt moment îl va constitui rememorarea activității artistice a părinților mei pictorii Geta și Sever Mermeze, prin film si albume, deoarece ,lucrările din ultima perioadă au fost donate si sunt în patrimoniul muzeal.”, spune artista.
În deschiderea expoziției va vorbi criticul de artă Marius Tița.
Expoziția va fi deschisă până pe 31 iulie 2023 și va putea fi vizitată cu o programare în prealabil la telefon 0721872797.
Daniela Făiniș – ”Din a omului (in)destructibilă Natura” Expoziție de ceramică
”Arta Danielei Făiniș este despre uimire, curaj, iubire indestructibilă și umanitate destructibilă. Uimirea a început în pădurile Olteniei, printre grădinile satului românesc, modest dar profund, și în râpele vechi argiloase ale Moeziei Superior. Atunci a început uimirea pentru viața fragilă dar regenerabilă și s-a descoperit strania capacitate a omului creator de a transforma lutul – aparent moale, în creație – aparent dură, având ca aliat energia soarelui obținută prin sacrificarea, cu tente ritualice, a viului vegetal. Transformarea a fost posibilă doar prin dobândirea germenului curajului creației. Uimirea a fost rafinată prin educație și prin iubirea, uneori nemanifestată, asa cum i se cade unui mentor adevărat, celor care i-au fost mentori din timpul școlii până astăzi. Curajul s-a dezvoltat natural dar și prin iubirea și susținerea celor care au înconjurat-o, având mintea și sufletul deschise. Daniela a dezvoltat o indestructibilă iubire pentru natură și umanitate și o speranță, greu de înțeles pentru lumea actuală, în capacitatea umanității de a trăi în armomie creativă cu natura. Nu armonia pasivă și contemplativă a pustnicului, ci armonia activă ce completează natura biologică printr-o Nouă Natură. Iubirea și curajul creației oferă omului o indestructibilitate dificil de definit dar ușor de absorbit, dacă renunțîm la actuala noastră natură umană. Renunțarea ne oferă ieșirea din (auto)destructibilitatea umanității. Lumea Danielei ne oferă Noua Natură, arbori-izvoare, geometrie pură din mici organisme fractale ce tind uneori să invadeze lumea, pentru ca apoi să se ordoneze miraculos, flori cu un colorit altfel-de-natural, în funcție de limitele percepției si simțirii noastre, anotimpuri noi ce se întrepătrund. Daniela nu lipsește din această lume. O puteți regăsi ușor în două ipostaze: una în care ne oferă o privire directă spre mintea ei înfloritoare și alta în care caută, dincolo de noi, Voința Cerului. Suntem capabili să intrăm și noi în aceeași lume?… Vom fi capabili să învățăm renunțarea activă la aparenta, doar aparenta noastră indestructibilitate, sclava fericită a unei civilizații hiper-tehnicizate, pentru a primi adevărata indestructibilitate a creației și echilibrului? Daniela caută, descoperă și se apropie de acest ideal. Și este încercată de faptele și datorită faptelor ei. Dar totuși ne invită să intrăm și să beneficiem de lumea ei!”
Daniel Comeagă Profesor universitar
Recent Comments