Teodora Gavrilă și Claudiu Lazăr: vernisajul expoziției Colliding
Vă invităm joi, 6 iulie, între 18:00-21:00 la vernisajul expoziției ”Colliding”, a artiștilor Teodora Gavrilă și Claudiu Lazăr, o incursiune în laboratorul vieții de artist, în cuplu. Expoziția marchează câteva momente-cheie în tranziția dinspre statutul individual la cel al funcționării într-o celulă binomică, cu tot aparatul de provocări pe care îl aduce cuplul de artiști.
“A fi artist implică o doză remarcabilă de individualism. Arta, atunci când e practicată cu constanță, devine asemenea unui partener de viață durabil, exigent și pe alocuri, posesiv. Relația unui individ cu puterea creativă care rezidă în propria-i ființă este în sine un protocol de tip „angajament pe viață”. Poate și de aceea clișeul artistului singuratic, izolat de societate, ba chiar singur de-a dreptul și chiar antisocial are atât de mare priză în mentalul colectiv. Așadar, biografiile artiștilor care și-au legat destinele de prezența altor artiști în imediata proximitate, și mai ales, în cea intimă, sunt cu atât mai interesante, întrucât nasc noi tipuri de dinamici puțin mai complexe. (…)
Colliding/Coliziune este un moment de întâlnire și anchetă a celor doi pe terenul atelierului care migrează între trei spații fizice, între care și propria locuință. Și temele sunt despre procesul acesta întocmai: piesa de la care pornește fiecare este același cadru – cei doi întinși unul lângă altul, fără să se atingă – o amintire comună despre un moment într-o garsonieră înfruntând viața caniculară la bloc, în București, întinși pe canapea. Un moment domestic dar atât de relevant, cel al a vieții în comun, unde începe negocierea celor doi ca personalități artistice care ocupă același cadru. Întrucât cum spuneam la începutul textului, nevoia de a lucra este asemena unui partener în sine care pune deja presiune pe individ, relația de cuplu între artiști se simte ca o relație între mai multe entități, fiecare cu propriul program. Ca să adauge un pic de adrenalină peste tot acest amalgam, apare și personajul Akka, patrupedul canin malinois, o altă personalitate intransigentă, exigentă și posesivă, pe care Teodora o creionează dintr-un singur gest de linie în schițe, iar Claudiu o rașchetează de multiple ori până să-i atingă sinteticul sufletesc pe care îl tot caută cu străruință. (…)
Colliding semnifică atât efortul de a conviețui în doi ca artiști cât și mecanismul de vindecare în doi activat atunci când ești înțeles, acceptat și susținut în procesul care se numește „a face artă””.
Ilina Schileru, curator
Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Nicoară, Andrei Mateescu, Maia Ştefana Oprea, Ioana Pioaru, Matei Avramescu sau Andrei Tudoran. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr. 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii 1920.
Recent Comments