Cu entuziasm vă anunțăm deschiderea în curând, a unei noi expoziții ce are în prim plan personalitatea și opera artistului Romul Nuțiu (1932- 2012).

Într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” reprezintă cel mai amplu eveniment dedicat marelui artist expresionist abstract român.

Continuând seria de expoziții retrospective, se vor prezenta cronologic și tematic, peste 120 de lucrări semnate Romul Nuțiu, în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor.

”Pentru Romul Nuțiu pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize.

Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” vor releva multiple fațete cunoscute și necunoscute ale marelui artist.

Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice și performative ale unei vieți dedicate creației, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanți artiști ai Europei Centrale și de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist- abstracte cât și pentru relația stilistică dintre pictura europeană și cea americană a celei de-a doua jumătăți a secolului XX.” declară dr. Andreea Foanene, curatoarea expoziției.

Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc, în perioada 30.06-13.08.2023 și se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare și promovare dedicat artistului Romul Nuțiu, proiect aflat în desfășurare la MNArT din 2022.

„Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective”

Organizator: Muzeul Național de Artă Timișoara

Co-organizator: Fundația Joana Grevers

Finanțator: Consiliul Judeţean Timiş

Partener: Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York.

Cu sprijinul: Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte si Design – UVT, Uniunea Artiștilor Plastici Timiș, Universitatea Politehnica Timisoara, 418 Gallery.