Primul volum (1944-1976) al Albumului-Jurnal al pictorului Marin Petre Constantin, prefațat de Alexandru Măciucă, va fi lansat sâmbătă, 8 iulie, ora 18. 00, la Muzeul de Istorie Dâmbovița, în cadrul unei expoziții personale a artistului.

Pe parcursul celor 256 de pagini ale albumului, au fost reproduse 126 de studii de culoare, 80 de desene, fotografii, pagini de manuscris și note explicative care întregesc și completează textul confesiv.

Cu siguranță, însemnările de jurnal nu au fost scrise pentru a fi publicate. De aceea, s-au selectat numai relatările care urmăresc traseul artistului în acele epoci de mari frământări social-politice ale perioadei mai sus menționată. Astfel, Marin Petre Constantin își descrie viața în lumea în care a trăit, cu preferințe și antipatii, pictura fiind preocuparea principală și crezul existenței sale: „Noi, n-avem decât un argument – artă. E – sau nu e. Orice altceva ai spune, nu valorează nimic.” (Jurnal, p. 144)

Marin Petre Constantin (n. 13 septembrie 1925, Bungetu – d. 17 martie 2017, Bungetu, Dâmbovița) a studiat pictura la Institutul de Artă „N. Crigorescu”, avându-i maeștri pe: Camil Ressu, N. Dărăscu, Jean Al. Steriadi, I. Marșic. A fost primit în U. A. P. în anul 1955, după ce lucrarea sa de licență „Nu trageți!” a fost achiziționată de Muzeul National de Artă al României.