Ultima grădină

Ana Asavei Pietraru

Expoziție personală în cadrul programului Doar pictură #1
curatoare: Nona Șerbănescu
ARTHUB Bucharest
[Str. Gen. Constantin Budișteanu nr. 10 Sector 1 București]

vernisaj: 19 mai ora 19:00
durata expoziției: 19 mai – 13 iunie

În anul 2023 ARTHUB Bucharest își propune să aducă în vizorul publicului pictura realizată de artiste din scena autohtonă prin intermediul seriei  Doar pictură  în cadrul căreia va organiza cel puțin de trei expoziții de anvergură. Pentru acestea, curatoarea Nona Șerbănescu a ales discursuri mature, puternice și articulate, deosebit de ofertante în plan pictural aparținând unor artiste cu personalități distincte din diferite generații.

Prima expoziție din această serie este realizată cu sprijinul Centrului Cultural Expo Arte – Primăria Municipiului București și prezintă un număr impresionant de lucrări din ciclul grădinilor Anei Asavei Pietraru realizate în ultimii cinci ani. Picturile de dimensiuni medii și mari vor fi expuse în cele două săli ale ARTHUB Bucharest.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 19 mai între orele 19:00 – 21:30 iar finisajul cu lansarea catalogului ”Ultima grădină” va avea loc pe 13 iunie de la 17:00 la 20:00.


Temă recurentă în pictura românească, grădina poate fi loc comun dar și pretext pentru picturalitate și rafinament cromatic, așa cum este la Asavei. Pentru artistă , grădina este încărcată cu conotații mistice. Un spaţiu al trecerii, al transformării și al spiritualității: grădina-cimitir, grădina-rai, grădina ca destinație finală.

Ana Asavei Pietraru (1978, Piatra Neamţ) a absolvit licenţă şi master la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti secţia pictură, clasa prof. Marin Gherasim. De-a lungul carierei a expus în formule individuale sau de grup în Italia, Spania, Germania, Franta şi în ţară.

Nona Șerbănescu (1982, București) este artistă și curatoare, inițiatoarea ARTHUB Bucharest în 2013 și a mai multor expoziții și evenimente culturale de anvergură națională și internațională.

Scopul proiectului Doar pictură este acela de a contesta prejudecățile încă persistente în spațiul cultural românesc care mențin narativa picturii ca limbaj artistic stăpânit exclusiv de bărbați. Seria de expoziții se înscrie în programul și valorile centrului cultural ARTHUB Bucharest.

ARTHUB Bucharest atrage și folosește democratic și transparent resurse comune. Este un centru cultural independent de tip artist run care cristalizează un program curatorial propriu pluridisciplinar, fundamentat pe nevoia existenței unei scene bucureștene pentru discursuri artistice articulate politic ca alternativă la narativele oficiale neo-liberale și a unui spațiu destinat expunerii de proiecte feministe, intersecționale sau auto-reprezentative pentru diverse grupuri și comunități marginale sau marginalizate. Grădina ARTHUB este cea care vine să răspundă sustenabilității proiectului și funcționează ca principală sursă de venituri, dar și ca scenă, cadru pentru dialog cultural și artistic.

Eveniment Facebook aici.