Artiști: Ana Adam, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Geta Brătescu, Dana Catona, Ion Grigorescu, Iosif Király, Liliana Mercioiu-Popa, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sânc

Curator: Ileana Pintilie

Expoziția Expanded Nature își propune să exploreze creativ, din perspectivă contemporană, relațiile noastre tot mai extinse cu natura, consemnând evoluția peisajului și a mediului ambient, analizând temerile noastre legate de degradarea mediului, schimbările climatice și dezastrele naturale provocate de intervenția umană. Exploatarea resurselor naturale până la epuizarea vieții contribuie la sărăcirea globului terestru și conduce adesea la dispariția unor specii de animale sălbatice. În relația noastră cu natura – din perspectiva efectelor devastatoare provocate de om – se poate menționa de asemenea alterarea climatului social, datorat polarizărilor de tot felul, instabilitatea politică și economică care a generat și generează în continuare fenomenul migrației.
Edge effect, un termen inspirat de un concept biologic utilizat cu precădere în ecologie, definește diferitele schimbări și efecte asupra plantelor și animalelor, care apar când un tip de habitat conviețuiește cu un altul. Prin acest efect se poate examina construcția socială ce scoate la lumină relațiile dintre indivizi sau dintre comunități și natură. Pierderea legăturilor cu natura este adesea semnalată de artiștii care doresc să impună și să consolideze o conștiință ecologică, bazată pe ideea că lumea este o rețea interconectată.
Expanded Nature încearcă o abordare deschisă a acestor multiple căi tematice atât prin mijloacele clasice (pictură, obiect, fotografie) cât și prin noile medii precum instalație, environment, video sau performance etc. (Ileana Pintilie)

Spații conectate: Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design, Muzeul Apelor din Calea Urseni, Galeria 28.

Organizator: META Spațiu