LES PLUS FINS DU SIÈCLE

O generație tânără de artiști înseamnă un efort considerabil pentru o comunitate. Să educi, să formezi artiști e întotdeauna o provocare! În primul rând tot procesul ridică semne de întrebare constant: artiștii chiar pot fi educați, formați, ”creați”? Nu există un răspuns simplu care să indice procentul de pregătire necesar pentru succesul unui viitor artist: cât la sută a preluat din educație și cât e datul natural cu care a venit în scena artei. Ce știm sigur despre artiștii tineri este că sunt la început de drum și că, la 20 de ani, se avântă într-un domeniu foarte competitiv având o singură dorință: să facă artă!

Cum ajung ei să facă artă? Parcurgând un drum alambicat pe o hartă a profesiei ce nu are o matriță. Nimeni nu poate face coding pentru o carieră de succes în domeniul creației. Nicio serie de 1 și 0, oricât de echilibrată ar fi nu va garanta un produs artistic valabil, profund și real. Artiștii la început de drum, lucrează cu variabile, cu incertitudini și cu posibilități infinite de creație care trebuie, într-un final, organizate într-o lucrare de artă. Metoda este mai puțin importantă mai ales când plasăm tot acest proces pe teritoriul artei contemporane. De altfel, artiștii ating punctul maxim de libertate atunci când străbat drumul de la idee spre obiect. Este singurul segment de drum în care sunt singuri. Odată ce obiectul de artă iese din proces, artistul nu mai face parte din parcursul ulterior al produsului artistic. Din acest punct, în joc, intră alți actori ai comunității, cei care pot să ofere ”o foaie de parcurs” unui artist la început de drum.

Unei comunități dinamice și tehnologizate, nu îi poate lipsi din cadrul cotidianului arta și cultura. Cluj-Napoca beneficiază de o comunitate dinamică de artiști contemporani extinsă pe toate zonele de vârstă, cea mai efervescentă fiind generația de tineri absolvenți ai universității de artă.

În acest prim episod expozițional din spațiul NTT DATA Romania din Cluj-Napoca, dorim să aducem la un loc 13 artiști care au absolvit împreună Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2019 și care au reușit să se mențină activi în acest parcurs al creației. Am ales această generație pentru că este departe de a fi omogenă în stil sau tematici și pentru că reprezentanții ei sunt perseverenți în a descoperi arta sub toate manifestările ei, printr-un discurs artistic articulat. NTT DATA Romania a deschis o punte spre acești artiști, apropiind astfel două lumi diferite în sensuri și obiective dar apropiate în dorința de a inova.

Dacă pentru lumea tehnologiei inovația este un scop, pentru lumea artei inovația vine prin creație.

Artiști: Mathias Bar, Taisia Corbuț, Costel Chițimuș, Călin Dumitrașcu, Arthur Hengeli, Luana Ivan, Darius Mocan, Nicoleta Mureș, Lavinia Oniciuc, Maximilian Pintea, Victoria Sadovnic, Tania Șimonca, Ioana Tocoaie-Perju

Curator / Anca Bodea

Eveniment organizat cu sprijinul NTT DATA Romania

Vernisaj / 30.05 ora 18:00

Sediu central NTT DATA Romania, str. Constanța 19-21, Tower 1, et.1

Program de vizitare / 30.05 – 31.07 / L – V : 2pm – 7 pm

Parteneri media Empower Artists și Modernism.ro