Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele poliției secrete

Muzeul Ororilor Comunismului in Romania, Biblioteca Națională a României și Hidden Galleries anunță noul proiect „CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele poliției secrete.”

Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

Depozitele întinse ale arhivelor securității conțin milioane de dosare ale unor persoane sau instituții urmărite de stat. Dar, mai mult decât atât, aceste arhive prezervă mii de imagini și de obiecte pe care statul le-a confiscat de la oameni de rând sau de la grupuri mai mult sau mai puțin organizate, în scopul de a le distruge: publicații, fotografii, obiecte efemere de viață religioasă: un depozit neștiut de artă religioasă.

Proiectul Creative Agency and Religious Minorities: Hidden Galleries in the Secret Police Archives, finanțat de către Consiliul European de Cercetare (grantul cu numărul 677355) re-examinează și re-contextualizează depozitele arhivelor poliției secrete din trei țări: România, Republica Moldova și Ungaria. La acest proiect s-a adăugat și un altul, finanțat de către Consiliul Irlandez de Cercetare, pentru cercetarea arhivelor securității din Ucraina. Cercetătorii James Kapalo, Anca Şincan, Agnesz Hesz, Dumitru Lisnic, Iuliana Cindrea, Kinga Povedak și Tatiana Vagramenko împreună cu curatoarea Gabriela Nicolescu au făcut cercetare, sau s-au ocupat de organizarea de expoziții în scopul de a atrage atenția cercetătorilor și a publicului larg asupra metodelor de arhivare și a conținuturilor diferite ale arhivelor, în relație cu studiul religiei, culturii și societății.

Prezenta expoziție este găzduită şi organizată împreună cu Biblioteca Națională a României cu sprijinul Muzeului Ororilor Comunismului în România.

Link eveniment: https://fb.me/e/5rWwpG7pB

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.