Artiști: 2META+ (Maria Manolescu, Romelo Pervolovici, Radu Pervolovici)

Vernisaj mansardă: joi, 11 mai 2023, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu 8, București
Expoziție mansardă: 11 mai 2023 – 24 septembrie 2023

Expoziție demisol: 19 iunie 2023 – 24 septembrie 2023

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia
Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui, începând din 11 mai 2023, la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8, un proiect al grupului 2META+.

Acest proiect se desfășoară în două etape: prima etapă va avea loc în mansarda muzeului, cu vernisajul în 11 mai 2023, iar a doua etapă în demisolul muzeului, începând cu a doua jumătate a lunii iunie.
Cele două evenimente fac parte din aceeași expoziție, care prezintă lucrări de artă contemporană într-un spațiu muzeal consacrat cu precădere patrimoniului literar românesc, deschis dialogurilor și abordărilor pluridisciplinare. Expoziția de față propune o reflecție asupra uneia dintre temele abordate de grupul 2META+ de-a lungul timpului: apa și tensiunea de suprafață. Proiectul pornește de la o caracteristică fizică a apei, privită ca interfață cu un alt mediu și ajunge să dezvolte efectul unei forțe interioare la suprafața apei. De aici multitudinea de interfețe abordate în acest context: între concret și abstract, între real și metareal/virtual, între construcție și deconstrucție, interior și exterior. Pictura, sculptura, arhitectura, video-instalațiile sunt alternate pentru a obține o
continuitate între discursurile diferitelor medii. Tensiunea de suprafață este văzută ca o metaforă care ține împreună toate aceste discursuri, de la medii tradiționale la cele digitale. Pictură, sculptură, video-instalații, print digital, realitate virtuală transpun în spațiul expozițional motive precum „Leda și Lebăda”, „Narcis”, „Caron și Râul Styx”.
Expoziția va fi deschisă și va putea fi vizitată gratuit în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2023, în 13 mai 2023, de la 18.00 până la miezul nopții.
Vizitarea expoziției se poate face în orarul normal de funcționare al MNLR, de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00, iar costul biletului întreg este de 15 lei, iar redus (pentru elevi, studenți și pensionari), de 7 lei.

2META I Maria Manolescu & Romelo Pervolovici
Fondat în 1998 de Maria Manolescu și Romelo Pervolovici.
Preocuparea grupului 2META s-a axat cu precădere pe arta conceptuală, cu deschidere spre diverse forme de expresie. ,,În programul lor artistic și în lucrările lor, grupul 2META dovedește o orientare experimentală de forță și un interes deosebit pentru noi câmpuri de acțiune, noi media, noi mijloace de expunere vizuală … Jocul, ironia și critica socio-media sunt prelucrate și aduse laolaltă la nivelul META al discursului vizual." (Mirjana Peitler, MedienKunstLabor im Kunsthaus Graz). Începând din 2011, cei doi artiști s-au orientat îndeosebi către pictura conceptuală – postmedia. În toamna anului 2016, Fundația Culturală META a publicat albumul METAREALIA: un discurs metavizual, o retrospectivă în două volume a proiectelor realizate până la acea dată.
Tot din anul 2011, grupul se extinde, urmărind deschiderea spre pluridisciplinar, cu Radu Pervolovici – arhitect urbanist și Eva Pervolovici – regizor de film, sub numele de 2META+.