În perioada 3 mai – 3 iunie 2023, la Teatrul Național I. L. Caragiale București, în foaierul Sălii Media (aripa Grand Hotel), va putea fi vizitată expoziția „ACTE ȘI ANTRACTE” semnată SILVIA MARINESCU, ȘTEFANA PETRE și ANDREI SIMION. Expoziția, curatoriată de MARIA PAȘC, reunește cele mai recente lucrări de pictură realizate de cei trei tineri artiști, absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București, foști studenți ai cunoscuților pictori Mihai Sârbulescu și Horia Paștina.

Despre expoziție, curatorul Maria Pașc notează:

„În act: se pun împreună lucrările a trei pictori: Silvia Marinescu, Ștefana Petre, Andrei Simion. Un singur limbaj, al picturii. Trei tipuri de retorică. Retorica este mijlocul cel mai potrivit de a convinge pentru fiecare împrejurare. În Foaierul Sălii Media al TNB, sunt prezenți trei artiști înzestrați cu darul retoricii. Acești trei artiști au deprins meșteșugul de a ține histrionismul sub control, de a nu face din el un spectacol în sine, de a-l folosi ca pe un mijloc de persuasiune. Arta lor nu este în slujba unui efect, ci în slujba unei convingeri.

În antract: intervalul dintre două bătăi de inimă ale privitorului.

Pictura Ștefanei Petre este studiu amănunțit de culoare și compoziție ce prezintă o realitate pe care artista a descompus-o ca mai apoi să o recompună pe suprafața pânzei. În această strădanie de sinteză obiectivă, știința nu rămâne în urma talentului. Studiul Ștefanei este un demers de decantare, o luptă acerbă la toate nivelurile cu neștiutul, cu întâmplătorul, cu nesemnificativul. În pictura sa dominată de o gamă cromatică cu griuri sever elegante tronează un radicalism al desenului, dublat de o fervoare a culorii.

Andrei Simion, pictorul, nu caută în scriere umorile proprii, ci spontaneitatea gândurilor, fără incursiuni psihologice. A da expresie unei lucrări înseamnă a-i da suflet, a face să iradieze din ea o prezență subtilă. Andrei izbutește! Compensează prin preaplinul sufletului său neajunsurile realului. Lucrările tânărului pictor îți dau o bucurie a ideilor care nu poate fi ținută în frâu de nicio disciplină academică. Natura din picturile sale se înfățișează cu o căldură tainică, grăitoare, având o existență virginală.

Silvia Marinescu este înzestrată cu răbdarea de a privi, ea nu caută surprinzătorul, nemaivăzutul. Silvia nu savurează, ci descrie, știe să asculte. Silvia aduce atmosferă, gust pentru culoare, linie ondulată, pictură de o suavă rigoare, ce își lasă amprenta de neșters în ochii și în sufletul privitorului.”

Vernisajul acestei expoziții va avea loc în data de 23 mai 2023, la ora 18.00

Expoziția rămâne deschisă până în 3 iunie 2023 și poate fi vizitată zilnic între orele 11-18.30, cu excepția sărbătorilor legale.