Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București prezintă joi, 4 mai 2023, ora 19.00 la sediul institutului (str. Gina Patrichi nr. 8) expoziția de bijuterii ZEMA realizată în cadrul Romanian Design Week 2023.

La vernisajul expoziției va fi prezentă Papp Erzsébet, proprietara și designerul ZEMA.

ZEMA este un brand maghiar de design de porțelan inovativ atât în ce privește tematica abordată în colecțiile sale, cât și prin modul de utilizare. Bijuteriile ZEMA urmează trendurile modei în sensul clasic al cuvântului, iar piesele sunt fabricate în mod ecologic. Pe lângă angajamentul față de tradiție, conceptul casei de bijuterii se extinde asupra artei și culturii. Procesul de fabricație a pieselor este exclusiv de manufactură și fiecare pas din procesul de producție este realizat în cadrul propriului atelier de ceramiști specializați în arta porțelanului. Formele inițiale sunt realizate de sculptori pe baza planurilor realizate de designerul-proprietar Papp Erzsébet, după care bijuteriile sunt decorate de artiști pictori specializați în decorarea porțelanului.

Bijuteriile sunt grupate în colecții specifice urmând anumite stiluri artistice sau artiști renumiți, cum ar fi colecția Csontváry, colecția Van Gogh, colecția Faragó Miklós, sau art deco, gotic, renaștere, baroc, dar se găsesc și colecții inspirate din motivele tradiționale maghiare (Kalocsa, matyó, palóc).

ZEMA se consideră un brand ecologic datorită faptului că la baza pieselor din porțelan stau materiale care se găsesc în natură (feldspat, caolin). Bijuteriile sunt realizate exclusiv manual, curentul electric necesar funcționării atelierului se obține cu ajutorul panourilor solare și atelierul de fabricație nu produce deșeuri industriale pentru că toate materiile prime sunt reciclate.

Brandul ZEMA a primit în 2021 titlul de Hungarian National High Value. ZEMA a fost prezentat la London Fashion Week, New York Fashion Week, Paris Fashion Week, la Bijorhca Paris, Mineralientage în Germania, Artigiano in Fiera din Milano, City Fashion Week Cluj și în expoziții personale la Viena, Kuala Lumpur și Azerbaidjan. De asemenea, organizează propriile evenimente de lansare de colecții în fiecare an în castelul Vajdahunyad din Budapesta și la sediul său din Újfehértó.

Designerul bijuteriilor ZEMA, Papp Erzsébet, are studii de artă și a activat în domeniul artelor tradiționale și stiluri artistice. În copilărie a studiat muzica cu ajutorul metodei Kodály, iar în anii de liceu a descoperit lumea fascinantă a textilelor și, după ani petrecuți în domeniul creativ cultural, a absolvit un curs de doi ani de stylist, obținând și o diplomă de evaluator de bijuterii.

Expoziția poate fi vizitată până pe 26 mai 2023.

KÓSA András László

director