Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează mai multe evenimente dedicate anului comemorativ Petőfi Sándor, celebrând 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai reprezentativi și mai cunoscuți poeți maghiari. În data de 5 aprilie 2023, ora 19.00, prezentăm expoziția Petőfi în jurul lumii în Sala „Al. Oprea” a Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviței nr. 64-66.

Expoziția prezintă personalitatea și cariera lui Petőfi Sándor (1823–1849) într-un mod neobișnuit. Biografia poetului născut cu două secole în urmă se conturează prin citate din versurile sale, iar imaginea sa este redată prin reproduceri de epocă. Expoziția se structurează pe patru capitole, prezentându-l pe poet în patru ipostaze: poetul național, poetul idolatrizat, poetul revoluționar și poetul romantic.

Poeziile lui Petőfi au ajuns în toate colțurile lumii, din Islanda până în Japonia, din Moscova până în New York. Ca poet de limbă și identitate maghiară, are și astăzi efect fără precedent asupra literaturii universale: a fost tradus în limbi de mică și de mare circulație din Europa; numeroși traducători ai săi au învățat limba maghiară de dragul poeziilor lui. Creațiile sale au fost transpuse în 39 de limbi, printre care: engleză, arabă, daneză, georgiană, ebraică, japoneză, islandeză, chineză, armeană, persană, română.

Expoziția va fi vernisată de

prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române,

Excelența Sa Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la București,

Demény Péter, scriitor, redactor.

Participă cu un performance State Judith, actriță, dansatoare, coreografă.

Expoziția a fost realizată la solicitarea Ministerului Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria cu sprijinul științific al Muzeului Literaturii Petőfi.

Mai multe informații privind conținutul expoziției găsiți pe site-ul Institutului:

https://culture.hu/ro/bucuresti/evenimente/petofi-in-jurul-lumii-expozitie