Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu regret trecerea în neființă a artistului Vladimir Cioroiu, membru al Filialei de Arte Decorative din București.

Născut la 13 mai 1950 în Londra, Marea Britanie, Vladimir Cioroiu a absolvit în 1971 Liceul de  Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, iar în 1977 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, la clasa profesorilor Zoe Băicoianu, Monica Damian și Marcel Brici.

În anul 1988 inițiază și organizează primul Salon Național de Artă în Sticlă, „Formă și Lumină” la Galeria „Orizont”, București.

De-a lungul carierei s-a făcut remarcat prin sculpturile sale în sticlă prezentate la un număr impresionant de expoziții naționale și internaționale de Arte Decorative și Design, fapt ce i-a adus mai multe premiiꓽ în 1986, Premiul Salonului Tineretului de Artă Plastică și Decorativă, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Artele Focului în 2003, iar în 2017 Premiul Transparențe la Salonul Sticlei.

Despre lucrările sale, cunoscutul critic Adrian-Silvan Ionescu scria cu ani în urmăꓽ „De la vis spre realitate, de la poznă la sobrietate şi cucernicie, de la infantilism la maturitate, aceste granițe au fost trecute, cu uşurinţă şi eleganță, de artist de-a lungul existenţei sale. Prin acest uvraj stăruitor, Cioroiu transcende realitatea palpabilă şi accede la realităţi paralele, la realități mentale, imaginate şi statuate de sinele său. Un om vesel, un om glumeţ, un hâtru incorigibil, Vlad Cioroiu a clădit o operă solidă şi perenă ce-şi află deja locul cuvenit în istoria artei naționale.”