Maramureșul aflat în prim-planul expoziției artistului sighetean Gheorghe Codrea

Sumar: Artistul nonagenar Gheorghe Codrea, născut la Sighetu Marmației, expune pentru prima dată la Baia Mare lucrări inspirate din lumea maramureșeană.

Titlul: „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”

Curator: Alexandra Ilnițchi-Ardelean, curator independent

Locația: Galeria de Artă UAP Baia Mare, Bd. Regele Mihai I, nr. 6

Vernisaj: marți, 14 martie 2023, ora 18.00

Perioada: 14-28 martie 2023

Program de vizitare:  luni-vineri, 10.00-18.00

Marți, 14 martie 2023, începând cu ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean. Evenimentul se va desfășura la Galeria de Artă UAP Baia Mare din Bd. Regele Mihai I nr. 6.

Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea” scoate în evidență caracterul personal și biografic al picturii de șevalet în creația lui Gheorghe Codrea. Lucrările au fost realizate după mai multe decenii de la părăsirea Maramureșului, regiune în care artistul și-a petrecut anii copilăriei și la care se reîntoarce frecvent. Cu toate acestea, acei ani de formare i-au marcat pictura și au reprezentat o conexiune permanentă cu rădăcinile sale. Tradițiile și credințele oamenilor sunt transpuse pe pânze, iar vizitatorii expoziției vor avea ocazia să reînnoade legăturile cu propriile origini.

Născut pe 2 martie 1928 la Sighetu Marmației, Gheorghe Codrea (membru UAP din 1958) are o carieră artistică întinsă pe 7 decenii. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit la Cluj în 1956, unde a fost scenograf–artist al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.

Vă invităm să admirați o selecție din creația artistului nonagenar Gheorghe Codrea, aflat acum pentru prima dată la Baia Mare cu o expoziție de pictură!

Intrarea la eveniment este liberă.

Eveniment: https://www.facebook.com/events/1284122715471231