Dată: 14 martie

Oră: 19:00

Locație: Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București
Gina Patrichi 8

Cu ocazia Zile naționale a maghiarilor de pretutindeni, sărbătorind revoluția maghiară din 1848, vă propunem expoziția de sculptură mică a artistului plastic Monori Sebestyén, bursier al Academiei Maghiare de Arte.

„Cele mai originale creații ale sale sunt sculpturi nonfigurative bazate pe forme geometrice. Realizează deopotrivă creații de dimensiuni mari pentru spații publice și sculptură mică. Lucrările sale care inspiră la meditație și contemplație sunt caracterizate prin crearea de forme geometrice spirituale, executarea artistică precisă, precum și utilizarea de materiale selecte. Este capabil să creeze și să exprime o lume ideatică și afectivă lucrând cu mijloace și motive puține și simple.” (artportal.hu)

Monori Sebestyén a ales ca moto al expoziției un citat din poezia intitulată Amuletă de Csoóri Sándor:

Nimic nu trăiește, decât ce-mi supraviețuiește.
Nimic, doar ce marmură vrea să fie,
piatră fără prejudecăți în cutremurul din urmă,
în mâna lui Dumnezeu, amuletă,
când nimic nu va mai fi.

Ideea călăuzitoare a lucrărilor mele este crearea și redarea unei stări de echilibru, de compensare a contradicțiilor. Acest echilibru, această stabilitate și constanță nu sunt vizibile doar pe plan estetic, ci dincolo de acestea provoacă, sper eu, și descoperirea și înțelegerea domeniului de sensuri spirituale și ideatice ale sculpturilor.

Scopul meu este realizarea unor lucrări intruzive; ele sunt reținute, „calme” și ”liniștite”, reduse la esență, însă au totuși o anumită dinamică interioară, logică, taină plastică, a cărei descoperire, înțelegere estetică, apoi spirituală declanșează în privitor noi și noi procese de asociere.

Lucrările mele abordează problematica ideatică a uniformității-diferențierii, a diversității, a adaptării și conformării reciproce și cu întregul, respectiv a toleranței, a structurării și a stabilității, precum și a interdependenței, pe care le reflectă potrivit intențiilor mele cu mijloace incitante plastice, precum și prin utilizarea diferitelor materiale ce poartă în sine eternitatea.
                                                                                                                                Monori Sebestyén

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 13 aprilie.