Artistul plastic Albin Stănescu, cunoscut în special ca ilustrator de carte pentru copii, a murit joi la vârsta de 84 de ani.

“O veste tristă. Maestrul Albin Stănescu, cel care ne-a bucurat copilăria cu benzile desenate şi ilustraţiile de cărţi pentru copii, a părăsit această lume. Ar fi împlinit 85 de ani în iunie”, anunţă Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti într-o postare pe Facebook.

Potrivit Muzeului Municipiului Bucureşti, Albin Stănescu (5 iunie 1938 – 23 februarie 2023) a absolvit Institutul de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’ din Bucureşti, secţia grafică.

A colaborat ca grafician încă din anii facultăţii, realizând ilustraţii şi bandă desenată pentru diferite reviste şi edituri, printre care “Luminiţa”, almanahul “Vacanţa cutezătorilor”, “Cutezătorii”, “Universul copiilor”, editurile “Tineretului”, “Facla” şi “Ion Creangă”.

În 1978 s-a alăturat echipei de artişti de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, unde a avut ocazia să realizeze o serie de lucrări cu subiecte istorice sau militare.

A desenat coperţile a cel puţin 20 de broşuri din colecţia “Clubul temerarilor”.

Timp de trei ani a lucrat la ilustraţiile pentru volumul “Primul meu dicţionar”, publicat în 1974.

Datorită succesului de care s-a bucurat, cartea a fost reeditată în 1978, în limbile română şi engleză, apărând în România, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Africa de Sud (editura Brown-Watson).

A realizat şi o serie de afişe de film, gravuri în lemn, dar s-a dedicat picturii, fiind cunoscut pentru numeroasele sale expoziţii.

A călătorit în Franţa, Monaco, Ungaria, Polonia, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, în Irak, Nassiriya în 2004, unde a realizat documentare fotografică pentru lucrări dedicate operaţiunilor militare aliate din Irak