Expoziția „In Memoriam ANDO”, la Muzeul Național al Literaturii Române

Luni, 6 februarie 2023, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, Calea Griviței 64-66, are loc vernisajul expoziției cu titlul „In Memoriam ANDO”. Selecția expozițională aduce împreună lucrări de grafică, respectiv caricatură, din mai multe perioade de creație ale regretatului jurnalist, grafician și realizator de emisiuni de televiziune Octavian Andronic – ANDO, alături de fotografii din arhiva familiei Andronic, prezentate prin intermediul a două instalații textile realizate de Andreea Dobranici, respectiv de Alexandru Micloș. De asemenea, proiectul expozițional cuprinde o serie de lucrări de grafică semnate de Ana Ștefania Andronic – BUZU. Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, expoziția „In Memoriam ANDO” este însoțită de un album cu reproduceri după caricaturile lui ANDO și poate fi vizitată în perioada 1 – 25 februarie 2023.

„Prefațată de o expoziție-instalație vernisată anul trecut, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, chiar în data de 12 decembrie 2022, când s-au împlinit 2 ani de la trecerea în eternitate a lui ANDO, «In Memoriam ANDO» este un proiect care își propune nu doar să comemoreze o personalitate culturală autohtonă, ci și să mențină vie amintirea unui spirit critic, precum și moștenirea artistică pe care acesta a lăsat-o în urmă. În grafica sa, ANDO a reușit mereu cu umor și ingeniozitate să surprindă chintesența unor momente cheie din istoria recentă, cărora le-a fost martor. Dacă în expoziția anterioară de la MNLR, cu titlul  «Remember ANDO – Octavian Andronic. CoronANDOgrafii», selecția expozițională prezenta în exclusivitate lucrări inspirate de începuturile perioadei pandemice, context în care, de altfel, s-a și stins din viață îndrăgitul grafician, în retrospectiva de față avem lucrări din întreaga sa activitate artistică.” (Ana Daniela Sultana)

ANDO – Octavian Andronic (1946-2020) a fost un jurnalist, caricaturist și realizator de emisiuni de televiziune, autorul cunoscutei rubrici „ANDOgrafia zilei”. A fondat și condus numeroase publicații, printre care „Libertatea”, „Informația de prânz” sau „Cronica Română”, precum și agenția media „Amos News”. Este iniţiatorul din 1997 a procedeului de realizare a caricaturii animate „sub ochii spectatorului” – „videocartoon”, difuzat la ProTV („O propoziție pe zi”), Prima TV („ANDOgrafia zilei”), Tele 7abc („Telecaricatura zilei”), B1 TV („ANDOgrafia zilei”), TVR („Retrospectiva Săptămânii”) și Senso TV („Andonevralgic”). A publicat volumele „Turneul candidaţilor la Primăria Capitalei-1996” (2000), „Turneul Candidaţilor la Preşedinţie – 1996” (2000), „Schimbarea schimbărilor” (2001), „Dicţionarul politic: B de la Băsescu” (2009), „Dicţionar politic: I de la Iliescu” (2010), „Dicţionar politic: N de la Năstase” (2010), „Cronologie comentată: Anul 2000” (2010) şi „Andografia 2010” (2011). Ca grafician a debutat publicistic în caricatură în 1969 și a participat la numeroase saloane și festivaluri naționale și internaționale de profil, la care a câștigat importante premii (Istanbul – 1978, Skopje – 1979, Akşehir – 1980, Havana – 1981, Costinești – 1981, Timișoara – 1984, Ancona – 1985). Activitatea sa expozițională numără expoziții personale și de grup la majoritatea galeriilor de artă din țară, dar și în cadrul unor importante spații expoziționale din afara țării.