DoiJoi | Ediția a 10-a
6-10 pm
Finisaj: Something for Everyone | Katya Lisovenko
În desfășurare până pe 16 decembrie: All the Rumors are True | Daniela Pălimariu

Cover realizat după lucrarea „Something for Everyone”, acrilic pe pânză, 220 x 650 cm, Katya Lysovenko, 2022

Galerii în circuitul DoiJoi: Catinca Tabacaru Gallery, Mobius Satellite, Sandwich Offspace, Iomo Gallery, Suprainfinit Gallery, Galateca, Sector 1 Gallery, Atelier 35, Galeria Posibilă, SAC Gallery.

Joi, Catinca Tabacaru Gallery, invită publicul la un program cu acces nocturn în interiorul celor două expoziții semnate de artistele Katya Lysovenko și Daniela Pălimariu.

Aflat la a 10-a ediție, programul DoiJoi a deschis ușile mai multor galerii locale și invită nocturnii urbani, pe 8 decembrie, între orele 6-10 pm, să participe la diferite evenimente care se desfășoară în spațiile galeriilor din circuit.

Catinca Tabacaru Gallery se bucură din nou de farmecul zilei de Joi ca să atragă publicul într-un program de solidarizare pe teme socio-politice abordate de artista ucraineană Katya Lisovenko în cadrul expoziției: „Something for Everyone”. În același timp, în spațiul galeriei, se află în desfășurare expoziția „All the Rumors are True” semnată de artista Daniela Pălimariu.

Lucrările artistei Kateryna Lysovenko chestionează modalitățile prin care individul se raportează la istorie și politică, dorind să surprindă cum îi este influențată percepția acestuia de către evenimente trecute și prezente. Războiul din Ucraina este unul dintre subiectele care informează noile lucrări ale artistei. Realizate în cheie expresionistă figurativistă, cele 9 lucrări ale artistei, dintre care se deosebește și o instalație monumentală, reflectă episoade dramatice din viața acesteia.

„La școală, am învățat că istoria urmează un curs liniar și că astfel, ororile trecutului sunt lăsate tot mai mult în urmă. Mai târziu, mi-am dat seama că a privi istoria și practicile comemorative ca pe un mormânt pentru ororile care au rămas în trecut ne împiedică să observăm partea negativă a prezentului nostru și să-l numim pe numele său real: demon.” (Katya Lysovenko, 2022).

<<Paleta nu este singura referire a artistei la atacurile desfășurate în prezent, dar Lisovenko își tratează pânzele ca pe niște topoi clasici, așa încât iconografia lor să poată reprezenta cu ușurință alte lupte. Cu ochii fixați pe privitor, „porumbelul păcii” […] devine o inversiune tulburătoare a „Îngerului istoriei” lui Walter Benjamin: suntem catastrofa pe care o anchetează. >> (Maximilian Lehner, ARTFORUM)