Expoziție de Acuarelă și Poezie – Paula Grigoriu & Ciprian Romaniuc

01 – 10 noiembrie 2022

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invita să vizitați expoziție de Acuarelă și Poezie semnată de artiștii Paula Grigoriu & Ciprian Romaniuc

Vernisaj: vineri 04 noiembrie  2022, ora: 17:00

Conf. Univ. Dr. Emanuela Ilie

Prof. Univ. Dr. Petru Bejan

Expoziția va fi deschisă în perioada 01 – 10 noiembrie 2022

Galeria de Artă „Th. Pallady”

Str. Lăpușneanu nr. 7 -9, Iași

Program L-V: 10:00-18:00

Timp de 10 zile, la Galeria de Artă „Th. Pallady” din Iași, sunteți așteptați la o expoziție inedită de poezie, semnată de Ciprian Romaniuc, în tandem cu acuarela Paulei Grigoriu. Expoziția va fi vernisată vineri, 4 noiembrie 2022, la ora 17.00, cu suportul critic a trei reputați specialiști ai Iașului – criticul literar, profesor Emanuela Ilie, criticul de artă, profesor Petru Bejan și președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, director al revistei Convorbiri Literare, poetul și eseistul Cassian Maria Spiridon.

Artiști formați la școala ieșeană și colegi de generație, Paula Grigoriu și Ciprian Romaniuc ne provoacă la o întâlnire cu acuarela și poezia, dar și la un dialog cu noi înșine.

Absolvent al secției de pictură, Ciprian Romaniuc prezintă de data aceasta publicului nu picturi, așa cum ne-a obișnuit până acum, ci un concept de instalație ce are în prim-plan poezia, cea de-a doua mare pasiune a sa. Expoziția de poezie, este un îndemn la căderea pe gânduri și la încercarea de a înțelege lumea în care trăim.

Poeziile, scrise de mână pe suluri sau coloane de hârtie, reprezintă nici mai mult, nici mai puțin decât o luare de poziție sui generis în contra celor ademeniți de tehnologie, care nu mai știu să scrie cu creionul… Poeziile aparțin autorului, fiind incluse în volumele A, apărut în toamna lui 2021, la editura Timpul, din Iași, volum apreciat cu premiul pentru debut al revistei Convorbiri Literare, publicată sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Suportul folosit, hârtia lucrată manual după meșteșuguri vechi, în atelierele din Cluj-Napoca, sporesc impresia vizuală, iar lucrările Paulei Grigoriu, care completează expoziția de poezie, par astfel a pendula între două lumi: tehnicile străvechi sunt îmbinate cu îndrăzneala și spontaneitatea modernului, a actualului. Meticulozitatea, venită din dorința de a nu murdări suprafețele, dublează impresia de fragilitate și de catifelare, iar privitorul este invitat la o plimbare imaginară printr-un spațiu aerat, dat de tușa de culoare sau de conturul difuz al formelor, specific acuarelei de calitate.

Paula Grigoriu, absolventă a secției de grafică, vă propune o incursiune în lumea botanică, a naturalului, unde veți fi provocați la un demers de atribuire a unor simboluri: păsări și pești, bunăoară, intră într-un spectacol atipic, în diverse roluri.

Expoziția “Acuarelă și Poezie” poate fi vizitată în perioada 1-10 noiembrie 2022, la Galeria de Artă „Th. Pallady”, Strada Lăpușneanu 7-9, în Iași.