Proiectul LINIA, semnat de Asociația VICEVERSA, este cea de-a doua expoziție amplă din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Timișoara 2022 care s-a desfășurat în perioada 23 Septembrie – 23 Octombrie 2022 și singura expoziție care va rămâne deschisă publicului până în aprilie 2023. Expoziția documentează în imagini teritoriile, poveștile și mentalul colectiv de pe cea mai fragilă linie în contextul actual – granița NATO și abordează tema Bienalei de anul acesta „Orașul ca un bun comun”. Locația aleasă – Gara din Timișoara – definește o margine, linia feroviară problematizând statutul locurilor de trecere, o trecere la care ne referim nu ca la o simplă cale de transport, ci dimpotrivă, la ceea ce adună sau desparte un teritoriu.
Proiectele VICEVERSA celebrează diversitatea și nu despart niciodată iremediabil punctele de vedere diferite
Laurian Ghinițoiu – arhitectul care folosește fotografia ca instrument de investigare și documentare a mediului construit – și Dorin Ștefan Adam – fondatorul biroului de arhitectură Mânadelucru și profesor asociat arhitect la Universitatea „Ion Mincu”, sunt curatorii din spatele organizației VICEVERSA și își propun să ilustreze cum (trans)formările în derulare se răsfrâng asupra mediului construit. Asociația urmărește să stârnească conversații ce stau la intersecția dintre arhitectură, arte vizuale, politică și problemele actuale ale societății, pentru a înțelege mai bine transformarea orașelor.
‘’Plecând de la banalul prezenței unei căi de transport, transportul feroviar, prin acest proiect am încercat să semantizăm liniile care ne apropie sau ne despart, liniile care nu sunt simple convenții bidimensionale, ci linii conținătoare. Proiectul devine astfel materializarea graniței ca simbol grafic iar imaginile relevă faptul că memoria personală poate deveni memorie comună, iar conectarea prin linie înseamnă dialog, adică un gest vizibil. Expoziția din Gara Timișoara este un proiect unic despre întâlnirile întâmplătoare sau impuse și poate fi vizionată până în luna aprilie a anului viitor.’’ afirmă Dorin Ștefan Adam, unul dintre cei doi curatori ai Asociației VICEVERSA.
Proiectul nu celebrează forma definitivă, ci pune la îndoială ce ne apropie și ce ne desparte. Ridică întrebarea dacă granițele/limitele sunt bariere definitive sau mai degrabă convenții efemere. Oare aceste convenții de delimitare teritorială se implantează adânc în mințile noastre odată trasate? Devin ferme și reperabile sau se conectează una cu alta?
LINIA devine astfel elementul grafic de materializare a graniței iar expoziția prezintă poveștile paralele, concomitente, ce se desfășoară de-a lungul întinselor garnituri de tren – raportându-se mereu la spațiile fizice pe care le străbate.
Gara din Timișoara – simbolul reunificării și dezbinării dintre est și vest
Proiectul vorbește despre fermitatea unei frontiere și apartenența la un set de valori, despre trasări și separări. În același timp, celebrează umanul și banalul vieții care se întinde oriunde și dincolo de limita unor teritorii trasate politic sau militar. Cele 40 de cadre realizate de Laurian Ghinițoiu prezintă documentarea fotografică și urmărește teritoriile din imediata apropiere a graniței României, parte din segmentul de EST a teritoriului NATO. Aliniate cu platformele peroanelor din Gara Timișoara, fotografiile sunt suspendate în diferite locuri pe peroane și în pasajul subteran al gării. Fotografiile au fost realizate prin parcurgerea a peste 3500 de km, pe ambele părți ale graniței (România, Ucraina, Moldova) timp de 18 zile pornind în cea de-a 146-a zi de la începerea războiului din Ucraina.
‘’A doua cea mai importantă expoziție din cadrul Beta aduce prin imperativul contextului o valoare culturală importantă prin relatarea în imagini a celei mai fragile linii în contextul actual – urmărind teritoriile de-a lungul graniței României, parte din segmentul de EST a teritoriului NATO. Experiența fotografierii a fost în sine o provocare neștiind ce anume voi documenta. Din punct de vedere logistic au fost o serie de piedici legate de mobilitate, limbă, dar și fotografiatul propriu-zis – care fost privit cu suspiciune.’’ afirmă Laurian Ghinițoiu, curator și autorul fotografiilor din cadrul expoziției.
Beta – Bienala de Architectură de la Timișoara 2022
Desfășurată între 23 Septembrie – 23 Octombrie 2022, bienala timișoreană de arhitectură a adus în prim plan orașul ca un bun comun, în încercarea de a investiga relația personală a fiecăruia dintre noi cu spațiul urban în care trăim și ne manifestăm. În acest sens, Beta vine cu o serie de instrumente prin care încurajează publicul să fie activ și să își însușească, odată cu responsabilitățile, dreptul la oraș.
Tema generală a acestei ediții este abordată din diverse perspective în programul bienalei și într-o gamă variată de formate – unele clasice (expoziții, conferințe, seri de film) iar altele informale sau experimentale precum expoziția principală care are loc la scara/nivelul întregului oraș.
VICEVERSA
Viceversa este o platformă care se concentrează pe dialogul dintre arhitectură și artele vizuale cu problemele actuale ale politicii și ale societății. Punctul de plecare al proiectelor lor constă în observarea, chestionarea și analiza status quo-ului, încercând să transmită un mesaj critic care să expună complexitățile. A fost fondată în 2021 de Laurian Ghinițoiu și Dorin Ștefan Adam.
Organizatori:
Ordinul Arhitecților din România (Filiala Timiș)
Beta
Viceversa
Co-finanțatori:
UniCredit Bank
Ordinul Arhitecților din România
Timbrul de Arhitectură
Municipiul Timișoara (prin Centrul de Proiecte)
Timișoara 2023 (European Capital of Culture)
Sponsor:
Caparol
Producție:
Kaustik
Kodex
Electronic Resistance
Cu sprijinul:
CFR
Recent Comments