Strălucire, culoare și fast:

„Moda la porțile Levantului”, o nouă expoziție la Palatul Suțu

Rochii ale jupâneselor de odinioară, anterie de cutnie, pipiri, ciupage, fermenele şi cepchene, ilice, şalvari sau poturi de arnăuţi şi surugii, fesuri, şaluri foarte prețioase, iminei, meşi boierești, nalâni, narghilele și bijuterii ale boierilor, toate acestea vor putea fi văzute foarte curând în centrul Capitalei, relevând un semnificativ fragment din istoria modei românești. O nouă expoziție completează tabloul Bucureștiului fanariot și al celui de tranziție spre Occident, al elitelor și mahalagiilor care au trăit în acest spațiu urban levantin.

Toate aceste autentice și inestimabile piese de costum și accesorii pot reînvia o lume apusă prin intermediul scenografiei muzeistice.

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Moda la porțile Levantului”, eveniment care va avea loc pe data de 27 octombrie, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2). Intrarea este liberă.

„Zona geografică, istorică şi culturală a Levantului, respectiv aria situată pe malurile Mediteranei Orientale şi ale Mării Negre, în Orientul Apropiat, Caucaz şi Balcani, este locul de origine a marilor civilizaţii – asiriană, babiloniană, egipteană, bizantină, greacă şi otomană – locul de origine a celor mai multe inovaţii culturale, a științelor și a artelor.

Ca urmare a deschiderii relațiilor dintre Franța și Înalta Poartă, în prima jumătate a veacului al XVI-lea, mai ales ca urmare a bătăliei de la Mohács (29 august 1526), care va asigura libertatea religioasă a creștinilor din Levant și a facilităților comerciale avută în zonă de occidentali, va fi consacrat și conceptul de «țări ale Levantului ».

Țările Române, aflate la frontiera dintre Orient și Occident, sau, cum s-a spus, «la porțile Levantului», au fost un punct de contact permanent între cele două mari arii culturale. Felul în care au fost asimilate în spațiul românesc elementele istorice, culturale, modul de viață, religia, este redat, în primul rând vizual, cu ajutorul artei. Mișcările de populații, confluențele nenumărate între țările lumii orientale, vor determina influențe și asimilări stilistice inclusiv din extremul Orient, interpretate și stilizate în zona levantină.

Între artele vizuale, cel care la prima vedere transmite epoca, modul de viață, treapta socială, nivelul cultural, gustul pentru frumos, starea civilă, apartenența religioasă, ș.a., este costumul.

Raportându-ne la spațiul românesc, costumul povestește istoria Țărilor Române, modul în care s-au raportat deopotrivă la lumea orientală și la cea occidentală.

Muzeul Municipiului Bucureşti este cunoscut pentru ampla şi variata sa colecţie de costume ce acoperă o perioadă de câteva sute de ani, începând cu veșminte fanariote şi terminând cu toalete complete din secolele XIX şi XX, cu bijuterii şi accesorii vestimentare.

Expoziția temporară este binevenită pentru publicul cunoscător sau nu al vieții și modelor de odinioară. Poate fi, în același timp, o sursă de inspirație pentru designerul care se află în fiecare dintre noi. Vizitatorii pot admira în ansamblu şi prin detalii bine alese, rochii confecţionate din catifea sau brocart, decorate abundent cu broderii de fir, pentru jupânese şi jupâniţe; anterie de cutnie, pipiri (haină cu sau fără mâneci, cu poale lungi şi mult încreţite la spate); ciupage din borangic cusute cu fir metalic; fermenele şi cepchene (fermenele cu mâneci lungi și despicate) al căror piept şi spate era minuţios decorat cu măiestre cusături cu model fitomorf; ilice, şalvari sau poturi de arnăuţi şi surugii; fesuri cu lungi canafi; şaluri de caşmir, foarte prețioase, ce se transmiteau din generație în generație. De asemenea, vor fi expuse încălţări fine din catifea, în nuanţe rafinate: iminei din piele decoraţi cu broderii de fir metalic, meşi boierești, papuci din catifea decoraţi cu perluţe şi broderii de fir sau greoii nalâni, narghilele și perne pe care stăteau tolăniți boierii. Bijuteriile vor desăvârși ideea de culoare, strălucire, fast.

Stampe cu tipuri sociale, portrete de principi și de jupânițe, artă plastică, obiecte de uz casnic din aceste vremuri trecute, artă decorativă, arme, scene de gen, toate completează tabloul Bucureștiului fanariot și al celui de tranziție spre Occident, al elitelor și al mahalagiilor care au trăit în acest spațiu urban levantin” – aceasta este descrierea noului proiect expozițional realizată de curator dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou istorie Modernă și Contemporană, MMB.

Piesele autentice din colecțiile Muzeului Municipiului București – Textile și accesorii vestimentare, Artă Plastică-Pictură, Artă Decorativă-Metal, Diverse, Știință-Tehnică, Tipărituri și Imprimate – redau eleganța și frumusețea stilurilor artistice orientale care au fost asimilate în arta românească.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie 2022 – 26 martie 2023.