Vă invităm la CULESE DIN ARMENIA, primul eveniment oficial în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, care va avea loc joi, 20 octombrie 2022, în intervalul orar 18:00-23:00, în incinta hub-ului cultural format în cadrul vechilor clădiri ale Industriei Bumbacului, locul în care și centrul nostru prinde formă.

Program eveniment

@Teatrul Recul

18:00 – OPEN DOORS
ALFABETUL ARMEAN
Expoziție despre inima culturii armene
Hrant Jaghinyan – designer
Valeriu Nicolaides – arhitect

CUSCREW
Artist vizual

BEAN MC
Subcarpați

19:00 – 19:30

ANSAMBLUL VARTAVAR

Ansamblul de dansuri tradiționale al Uniunii Armenilor din România

 

20:00 – 20:30

KARIN FOLK DANCE & SONG GROUP

Formație de muzică și dansuri tradiționale armenești

 

@Guesthouse

21:00 – HAYK KAROYI

Techno – folklore 

Anul acesta am intrat în contact cu divizia de tineret a Uniunii Armenilor din România și împreună am pus la cale un parteneriat și plan de promovare al folclorului și tradițiilor armenești pe teritoriul Romaniei, în cadrul evenimentelor promovate de Centrul Cultural Subcarpați.

Astfel, s-a născut proiectul Culese din Armenia. Prima ediție are loc în data de 20 octombrie 2022 și prezintă câteva proiecte din perspectiva artelor armenești.

Karin Dance Folk Ensemble

Karin Dance Folk Ensemble este un ansamblu de muzică și dansuri tradiţionale din Armenia, cunoscut la nivel internaţional pentru prestaţiile captivante și stilul unic. Fondatorul și directorul creativ al grupului, Gagik Ginosyan, onorat cu titlul de Artist Cultural al Republicii Armenia, a petrecut ani de zile pentru a documenta și a culege mișcări și cântece tradiționale atât din Armenia, cât și de la bătrânii comunităților armenești istorice din împrejurimi, pentru a putea reda tradițiile dansului popular armenesc pur.

Hayk Karoyi

Hayk Karoyi este muzician contemporan, multi-instrumentist, compozitor din Erevan, Armenia, cunoscut la nivel național drept cel mai curajos tânăr artist contemporan care face muzică experimentală. Absolvent al Conservatorului din Erevan, clasa de instrumente naționale de suflat din lemn, și-a început călătoria pornind de la muzica populară

și instrumentele tradiționale, experimentând în decursul anilor de studiu diverse genuri de muzică în căutarea unor noi inspirații și perspective în muzică. În prezent, principala direcție muzicală a lui Hayk este electro experimentală. Instrumentele la care cântă: Duduk, Zurna, Pku, Bul, cimpoi armean (instrumente tradiționale armenești din lemn), saxofon soprano

Ansamblul Vartavar

Vartavar este ansamblul de dansuri tradiţionale al comunităţii armene din Bucureşti, fondat în anul 2001. Ansamblul este pregătit de coregrafa Bela Martikian, ce provine dintr-o familie de armeni venită în România din Grecia. Ansamblul a participat la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale. Semnificația numelui ansamblului provine din Armenia Antică, când armenii erau încă păgâni. Vardavar/Vartavar (armeană: Վարդավառ) este o sărbătoare armenească veche, care îi era atribuită zeiței Astghik, zeița apei, frumuseții, iubirii și a fertilității. Obiceiul armenilor de atunci era de a stropi cu apă pământul, precum și pe ei înșiși. În ziua sărbătorii se credea că apa are puteri curative și că poate alunga răul. Obiceiul se ține de armenii de pretutindeni, până în ziua de astăzi.

DESPRE UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMANIA

Uniunea Armenilor din România este o organizație non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Genocidul din 1915.

După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să și promoveze cultura și tradițiile armene în rândul populației locale.

DESPRE CENTRUL CULTURAL SUBCARPATI
Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pentru comunitate, susținut de comunitate, iar conceptul „de la om la om” reflectă circuitul artei folclorice în natură – de la sat la oraș si de la oraș la sat – si este purtat din trecut, prin prezent, către viitor, și conectat la tehnologii moderne, în spiritul tradițional Subcarpați. Totodată, susține arta contemporană și educația prin cultură alternativa și creație artistică.

Partener cultural:

Uniunea Armenilor din România

Parteneri permanenți:

Creart

Club Guesthouse

Radio Guerilla

Intrarea este liberă, iar accesul se face incepand cu orele 18:00 la Teatrul Recul (Splaiul Unirii 160, Bucuresti) si 21:00 la Guesthouse (Splaiul Unirii 160, Bucuresti).