În septembrie am avut ocazia să văd expoziția “Cealaltă Americă” a celebrului fotograf brazilian Sebastião Salgado, expoziție găzduită de Muzeul Castelul Aragonez din Otranto, Puglia, Italia. Expoziția a fost curatoriată de Lélia Wanick Salgado, prezentată de Primăria orașului Otranto, organizată de Contrasto și Spettelab.
“Altre Americhe” este primul proiect fotografic major al lui Sebastião Salgado, când acesta a decis să se întoarcă din Europa (Franța, Anglia) și să revină în Brazilia, țara sa natală. Echipat cu aparatul de fotografiat, Salgado a făcut numeroase călătorii documentare între anii 1977 și 1984, perioadă în care a traversat continentul Sud American cu scopul de a surprinde esența acelor locuri, care au modelat culturi și tradiții unice. Scopul era de a documenta viața de zi cu zi ritualurile și tradițiile postrate până în prezent.

Imaginile îmi erau cunoscute de acum mai bine de douăzeci de ani, când am aprofundat în detaliu munca lui Salgado în numeroase cărți și albume, dar mai ales în arhivele Magnum Photos. Acum am fost fericit să văd în original fotografiile alb-negru de o calitate impecabilă!

Lucian Muntean

https://www.viaggiareinpuglia.it/evento/61508/en/Sebasti%C3%A3o-Salgado–Altre-Americhe-

Otranto, Italia
Castelul Aragonez
Muzeul Castelul Aragoez din Otranto deschis până la miezul nopții