Miercuri, 5 octombrie, un nou solo show semnat de Iulia Șchiopu, BALKANIKA, își deschide porțile în foyerul Internationales Haus Nürnberg. Curatoriată de dr. Cristina Simion (Tiny Griffon Gallery), seria de douăzeci de lucrări, pictură și tehnică mixtă, propune privitorilor o panoplie de personaje aparent fragile, purtătoare de emoții, tradiții, semne identitare, « zeițe ale căminului », transformându-se într-un omagiu adus rolului aparent minor al femeii în istoria zbuciumată a regiunii. « Păpușile » Iuliei Șchiopu devin un creuzet al atributelor luminoase, o recunoaștere a puterii feminine, o colecție de simboluri – mai mult sau mai puțin evidente, izvor de energie benefică, de clam și încredere. Într-o lume care pare că își pierde busola și în care sentimentul de siguranță, de « acasă », devine din ce în ce mai rar, personajele artistei, ale căror povești devin relevante pentru (mai) fiecare privitor, construiesc un refugiu necesar și prețios.

Cu titluri generice, care evită o etichetare superficială, lucrările impresionează prin caldura culorilor și a detaliilor, păstrând elementele care fac « păpușile » Iuliei atât de ușor de recunoscut și de populare. De la culorile și formele spiralate și alveolare ale ceramicii din paleo-cultura Cucuteni, până la articole vestimentare care împrumută elemente regionale, aparținând unor culturi înrudite, « Balkanika » creează un ansamblu deloc arhetipal de personaje familiare în medii familiare, cu un mesaj puternic despre rolul femeii din Balcani de-a lungul vremurilor.

A  treia expoziție personală a Iuliei Șchiopu la Nürnberg, după „Despre Lună“ în 2020 și „Cântarea Cântărilor“ în 2021 (ambele la Tiny Griffon Gallery), Balkanika este organizată de Amt für Internationale Beziehungen der Stadt Nürnberg (Direcția Relații Internaționale) și Tiny Griffon Gallery, cu sprijinul asociației de prietenie româno-germană Romanima e.V.

Expoziția este deschisă până pe 28 octombrie.