Prima ediție JazzUP Peak Fest, organizată de Asociația CultArt, va avea loc în perioada 29 august – 4 septembrie 2022, în Brașov. Festivalul reunește 12 evenimente și 14 muzicieni, iar programul artistic include muzică clasică, jazz clasic, jazz contemporan și jazz electronic.

Cele cinci concerte JazzUP Peak au fost gândite tematic și se adresează mai multor categorii de public. Toate concertele JazzUP Peak vor fi transmise LIVE pe pagina de facebook JazzUP și pe site-ul JazzUP.ro Brașovenii și turiștii sunt invitați să se bucure de muzică și prin intermediul evenimentelor conexe: JazzUP Young – workshopuri cu teme muzicale pentru copii și tineri și JazzUP Session – After Party & Jam Sessions cu artiștii festivalului. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

„Sunt emoționat că brandul JazzUP se dezvoltă și că la finalul acestei veri organizăm prima ediție JazzUP Peak Fest în Brașov. Programul artistic este eterogen și include muzică pentru toate gusturile. Spațiile pe care le-am ales reprezintă puncte centrale din viața culturală a orașului – Bastionul Artiștilor, Piața Sfatului și Piața Brassaï. Suntem onorați că Banca Națională a României – Agenția Brașov a acceptat să deschidem acest proiect în spațiul superb al agenției locale, actualul sediu aflându-se în unul dintre Palatele Czell, un imobil a cărei istorie începe în 1882. Festivalul JazzUP Peak va fi completat și întregit de proiecte conexe, lansate chiar anul acesta, la JazzUP Sea Fest din Constanța: JazzUP Young, ateliere despre limbajul muzical pentru copii și tineri, și JazzUP Session – sesiuni de improvizație cu artiștii festivalului, în locuri inedite – Artegianale și Hotelul Alpin. Îi mulțumesc pentru încredere Primăriei Municipiului Brașov, finanțatorul proiectului, și tututor celorlalți sponsori și parteneri care sunt alături de noi la prima ediție a acestui festival!”, a declarat Valentin Ștefan Ștefăniță, președintele Asociației CultArt și directorul JazzUP Peak Fest.

Programul festivalului și al evenimentelor conexe este următorul:

MIERCURI, 31 AUGUST 2022

JazzUP Peak, ora 18:00, Banca Națională a României – Agenția Brașov 

Collectables – Musical Gems

Sabin Penea – vioară

Alexandru Mihai Burcă – pian

JOI, 1 SEPTEMBRIE 2022

JazzUP Peak, ora 19:00, Bastionul Artiștilor

Filigrees

Sabin Penea – vioară

Eliza Gabriela Puchianu – pian

Eduard Zecheru – violoncel

JazzUP Session, ora 21:30, Artegianale

VINERI, 2 SEPTEMBRIE 2022

JazzUP Young, Piața Brassaï, ora 17:00

JazzUP Peak, Piața Brassaï, ora 19:00

Bird’s Eye on Brassaï

Viorica Pintilie – voce

Johnny Ionuț Bica – pian

Michael Acker – contrabas

Sabin Penea – vioară

JazzUP Session, Hotel Alpin, ora 21:30

SÂMBĂTĂ, 3 SEPTEMBRIE 2022

JazzUP Young, Piața Sfatului, ora 17:00

JazzUP Peak, Piața Sfatului, ora 19:00

Caravan

Alexandru Stoica – oud

Ghassan Bouz – percuție orientală

Michael Acker – bass electric

Sabin Penea – vioară

Cătălin Răducanu – pian & keyboards

Sebastian Burneci – trompetă

JazzUP Session, Hotel Alpin, ora 21:30

DUMINICĂ, 4 SEPTEMBRIE 2022

JazzUP Young, Piața Sfatului, ora 17:00

JazzUP Peak, Piața Sfatului, ora 19:00

Get Down!

Albert Tajti – keyboards & synths

Tavi Scurtu – drums & programming

Sabin Penea – vioară electrică

JazzUP Session, ora 21:30, Artegianale

„Prima ediție JazzUP Peak este un caleidoscop de stiluri, curente și culori – de la muzică clasică și old jazz, până la fussion și acid jazz. Ne dorim să conducem publicul prin acest labirint muzical, să îl atragem de la un concert la altul, să îl provocăm cu propuneri artistice neobișnuite, astfel încât la finalul festivalului să devenim mai informați, mai deschiși și mai curioși.

Concertul „Collectable – Musical Gems”, din 31 august, ora 18:00, de la Banca Națională a României – Agenția Brașov, este un mic tezaur de miniaturi instrumentale romantice și moderne pentru pian și vioară. De la Enescu la Debussy, de la Bartók la Provost și Piazzolla, ne vom delecta cu bijuterii pline de strălucire, în cele mai surprinzătoare culori!

Joi, 1 septembrie, de la ora 19:00, la Bastionul Artiștilor, publicul este așteptat la „Filigrees” – un concert clasic, susținut de un trio cu pian, care va explora muzica camerală de la începutul secolului XX din Europa și America, așa cum era scrisă atunci când jazzul se năștea ca stil muzical, pentru a explora coexistența muzicii culte vestice cu acest curent emergent.

Vineri, 2 septembrie, ora 19:00, în Piața Brassaï – „Bird’s Eye on Brassaï” este un concert Up Close & Personal, în care fermecătoarea Viorica Pintilie va interpreta cântece din prima generație de creații de jazz american, dar și bossanova, șansonete și canțonete italiene.

În data de 3 septembrie, ora 19:00, în Piața Sfatului, „Caravan” este un experiment muzical de fuzionare a două lumi: lumea muzicii cu cea a instrumentelor vechi românești și altele precum oud, vioară, percuție orientală, dar și instrumente tipice jazzului – trompetă, bass electric și pian electric.

Duminică, 4 septembrie, ora 19:00, tot în Piața Sfatului, propunem concertul „Get Down!”, în onoarea bunicului soul, James Brown, un laborator sonor în care se va crea muzică vie și irepetabilă, dincolo de limitele instrumentelor, pentru a alcătui o lume în care muzica electronică este alchimie, nu industrie.” – Sabin Penea, directorul artistic al JazzUP Peak Fest.Mai multe informații despre acest festival pe https://peak.jazzup.ro/, pe pagina de Facebook JazzUP și pe contul de Instagram jazzup_official.

Despre CultArt

Asociația CultArt și proiectul JazzUP au fost create în anul 2018, fiind fundamentate pe experiența de peste 15 ani a organizării festivalurilor și concertelor de muzică clasică. 

JazzUP reunește proiectele JazzUP Sea, JazzUP Peak, JazzUP Casino, JazzUP Young, JazzUP Session, JazzUP Castel, JazzUP Party și JazzUP Hope. Primele patru ediții ale festivalurilor și concertelor JazzUP au polarizat personalități muzicale remarcabile, precum: Alexis Cardenas & Recoveco, Elena Mîndru Trio, Răzvan Popovici, Justus Grimm, Luiza Zan, Berti Barbera, Sabin Penea, Cătălin Răducanu, Johnny Ionuț Bica, Viorica Pintilie, Adrian Flautistu, Eliza Puchianu, Ghassan Bouz, Michael Acker, Alexandru Stoica, Alexandru Arcuș, Tavi Scurtu, Albert Tajti, Irina Sârbu Band, Ana-Cristina Leonte & The Bash și Sorin Zlat Trio.

Organizator: Asociația Cultart

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Brașov

Prezentat de Pop Cola

Susținut de BRD – Groupe Société Générale și ICCO

Sponsori: Artegianale, Construcții Erbașu, ClassIN, Bacardi, illy, United Media, Universal Solutions, Coresi, Velocita, Monsson, Orchid, Hotel Alpin, Euro Gifts

Parteneri: Banca Națională a României – Agenția Brașov, Cărturești, Librăriile Humanitas, Mădălina Mocanu Design, Versum, Asociația de Voluntari

Parteneri media: Magic FM, Zile și Nopți, IQads, Aici a stat, Igloo, Modernism.ro, Festivalier, Flawless.ro, Litera9.com