UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA organizează în perioada 2 august – 2 septembrie 2022 expoziția de grup intitulată EXPO MARATON RECALL, eveniment ce marchează aniversarea celor zece ediții ale Competiției de proiecte expoziționale individuale EXPO MARATON, proiect cultural finanțat de-a lungul timpului de către Administrația Fondului Cultural Național sau de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Expoziția va fi deschisă la Galeria Casa Matei, începând cu data de 2 august 2022, și va putea fi vizitată, cu acces gratuit, de luni până vineri între orele 10.00-14.00. Astfel, publicul este invitat să vizioneze o selecție de lucrări semnate de câștigătorii marilor premii ale ultimelor cinci ediții Expo Maraton (2016, 2017, 2018, 2019 și 2022): Gabor Barna, Mihai Guleș, Teodora Bogdan, Cătălin Tăvală, Gagyi Botond, Vlad Paraschiv, Andrei Nuțu, Silviu Ciora, Ureczki-Lázár Melinda, Costel Chițimuș, Raluca Pavelescu, Roxana Csucsak și George Nechifor.

EXPO MARATON este un proiect cultural inițiat în 2011 de UAD Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei care pune în scenă, față în față, în fiecare marți și joi a lunii mai, un total de 16 expoziții individuale aparținând studenților și masteranzilor UAD selectați în competiție. Scopul principal al acestor manifestări artistice este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artiști, de a-i promova și de a-i motiva în a iniția un dialog cu publicul larg și cu profesioniștii din sfera artelor vizuale. Astfel, până în prezent, peste 170 de studenți și masteranzi ai UAD au avut ocazia de a-și expune proiectele individuale și de a câștiga premii substanțiale oferite de partenerii, sponsorii și finanțatorii proiectului.

Expoziția Expo Maraton Recall este o continuare firească a evenimentului cu același titlu din anul 2016 când, pe simezele Muzeului de Artă Cluj-Napoca, iubitorii de artă au putut vedea lucrările câștigătorilor marilor premii din cadrul primelor cinci ediții ale Expo Maraton. Manifestarea de acum va readuce în atenția publicului creația recentă a tinerilor artiști, absolvenți ai UAD Cluj-Napoca, foști câștigători ai Expo Maraton.

Actuala expoziție vine să problematizeze evoluția artistică a celor 13 artiști deținători ai marilor premii (din perioada 2016-2022) de la momentul debutului în cadrul competiției Expo Maraton și pune în scenă o diversitate de viziuni. Astfel, în Recall veți putea observa multiple perspective asupra artei, asupra individului și societății contemporane, variate tehnici artistice și subtile demonstrații de performanță ale celor 13 artiști rechemați în vizorul publicului cu scopul rememorării și celebrării a 10 ani de Expo Maraton. Dacă, în ceea ce privește lucrările de grafică, divergența conceptuală e radicală, creațiile picturale aduc o cromatica expresivă și o anumită savoare, într-o serie de lucrări aflate la granița figurativului cu abstractul, unde diversitatea tehnică și conceptuală este semnificativă. Fluctuațiile ideatice sunt evidente și în lucrările de sculptură sau în proiectul foto care face parte integrantă din expoziția Expo Maraton Recall.

Publicul este astfel invitat să vizioneze această expoziție ca o etapă în sine, ce reflectă un cincinal, într-o istorie ce tocmai se scrie a competiției EXPO MARATON.