Începând de joi, 21 iulie, la Galeriile „Alfa” ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău se deschide: expoziția Donația de grafică a artistei Hortensia Puia Masichievici-Mișu (1917 – 2010), artistă remarcabilă, posesoare a numeroase premii naționale și internaționale (Medalia de aur a Academiei Tommaso Campanella, Roma, 1972, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru grafică, 1992; Premiul „Ioan Andreescu“ al Academiei Romane, 1994; Premiul „Le Parchemin d’honneur“ la Trienala Mondială a Stampei, Chamalières, Franța, 2000).

Expoziția cuprinde 69 de lucrări de desen, acuarelă și gravură, lucrări ce fac parte dintr-o generoasă donație făcută de artistă în anul 1998, cu ocazia unei expoziții personale retrospective deschisă la Bacău, în același spațiu.

Provenită dintr-o familie de intelectuali cu vocații artistice din nordul Bucovinei, Cernăuti, refugiată în București de furia războiului, a reușit să-și afle adevarata vocație în artă. După un promițător debut la Salonul Oficial de Desen si Gravură din 1943, absolvă Academia de Arte Frumoase, printre  profesori numărându-se și doi reputați maeștri, Camil Ressu si Nicolae Dărăscu și, pentru o scurta perioadă, Alexandru Ciucurencu. Hortensia Puia Masichievici-Mișu a colaborat cu un mare profesionist al picturii religioase și al gravurii, Dumitru Dimitriu-Nicolaide (1901-1957), artist cu formație solidă, în spiritul riguros al picturii de tradiție bizantină, pe care a practicat-o strălucit.

Opera Hortensiei Puia Masichievici-Mișu relevă o nobilă conștiință a creației, o mărturie sensibilă a neliniștilor unui artist într-o epocă istorică contradictorie, martor neputincios al cataclismului social antrenat de cel de-al doilea razboi mondial, apoi participant pasiv și traumatizat la epocile de „mari împliniri“ ale anilor ’50-’90.

Organizată de muzeograf Carmen Murariu, expoziția va fi deschisă pentru vizitare publicului timp de o lună, în perioada 21 iulie – 21 august.

Manager: Dionis Pușcuță. Carmen Murariu, muzeograf.

Text și foto: CMIAB