Expoziție de pictură și grafică „PRINTRE ÎNGERI” – LIVIU ȘOPTELEA

11 – 30 iulie 2022

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași și Galeriile de Artă EM ART Gallery din Deva au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură și grafică „PRINTRE ÎNGERI” semnată de artistul LIVIU ȘOPTELEA
Vernisaj: miercuri, 20 iulie 2022, ora 18:00
Prezintă: Mircea Popițiu
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 – 30 iulie 2022
Galeriile de Artă EM ART Gallery din Deva
Str. 1 Decembrie 1918, nr.27
Vă așteptăm!
Galeriile de Artă EM ART Gallery din Deva găzduiesc, în perioada 11 – 30 iulie 2022 expoziția PRINTRE ÎNGERI – pictură și grafică a artistului vizual LIVIU ȘOPTELEA.

Născut în 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și master în conservarea și restaurarea operei de artă la Universitatea de Arte ,,George Enescu” Iași. Actualmente, în calitate de conservator la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian” din subordinea Muzeului Județean Botoșani, îmbină activitatea de conservare a creațiilor artiștice din diverse perioade, cu tot ceea ce implică viața sa de artist.

Artistul este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și președinte/ membru fondator al Societății culturale „EXPO-ART” Botoșani.

A coordonat 7 tabere de pictură, 3 tabere decor porțelan și a fost curator a numeroase expoziții de artă plastică și iconografie.

Începând din anul 2012 este organizator și curator al Salonului Național de Arte Vizuale „Interferențe” – 10 ediții.

De-a lungul timpului a avut peste 30 de expoziții personale în: Botoșani, Suceava, București, Iași, Piatra Neamț, Brașov, Constanța, Târgu Jiu, Satu-Mare, Toledo (Spania) și a participat la numeroase expoziții colective și de grup, organizate în: Botoșani, București, Iași, Sibiu, Suceava, Cluj, Târgu Mureș, Constanța, Piatra-Neamț, Bacău, Curtea de Argeș, Târgoviște, Buzău, Brăila, Satu-Mare, Chișinău, Silistra, Ruse, Paris, Veneția, Luxemburg, New York , etc.

De asemenea, a participat la tabere de creație organizate în diverse județe ale țării: Suceava, Botoșani, Maramureș, Brașov, Mureș, Bistrița, Harghita, Constanța, Prahova, Gorj, etc. Lucrările sale au fost reproduse în revistele de cultură: Bucureștiul literar și artistic, Scriptor, Caiete botoșănene, Hyperion, Târgoviștea, Contact Internațional, Mișcarea literară; Timpul, Atitudinea, Intertext, Coloqvium, Gazeta Creștină, Agora, Gracious Light – New York, Mentor, Țara de Sus, Lyceum și altele.

Îngerii lui Liviu Șoptelea s-au „născut” în anul 2014, au călătorit la București, la Iași și la Toledo, în Spania, s-au „recules” în 2019 în sala „Horea Bernea” de la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Ipotești, au ajuns pe simezele unor prestigioase galerii din țară, la diverse expoziții colective.

Expoziția PRINTRE ÎNGERI reunește lucrări de pictură și grafică, realizate în ulei și în acrylic, care surprind într-o viziune modernă simbolistica îngerilor, apropiindu-i, cât de mult a fost posibil, de nivelul de înțelegere și cunoaștere al fiecăruia dintre noi. Așa cum însuși artistul spunea într-un interviu: ,,pânza este calea îngerilor și sus și jos”, iar expoziția de față dovedește cu prisosință că arta este calea de a înnobila oamenii și de a-i face să creadă în îngeri.

Lucrările, realizate în perioada 2019 – 2022, au avut ca motiv de inspirație cotidianul, inclusiv existența personală a artistului. Imaginile reale au fost metamorfozate poetic și ne semnalează nevoia de experiment, de evoluție către conceptual. Se ajunge până la abstractizarea ființei umane, artistul materializând, de fapt, ideea de viu. Dialogul, dualitatea, rugăciunea, zborul sunt elementele care conturează acest univers metaforic. Sunt îngeri care coboară printre oameni, suferă, iubesc, își trăiesc propriile frici și patimi, se ,,umanizează”. Alături de îngerii lui Liviu Șoptelea și împreună cu aceștia, oamenii cunosc și recunosc altfel dumnezeirea, artistul însuși menționând că ,,îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul.”

Vernisajul expoziției va fi miercuri, 20 iulie 2022, ora 18.