Cu ocazia Expoziţiei de sculptură şi pictură “Imagini de Iubire” vernisată în ziua de 15 septembrie a.c. la Lisabona, Museu da Água – Reservatório da Patriarcal, care s-a bucurat de aprecierile entuziaste ale publicului vizitator, Ambasada României din Portugalia şi-a îmbogăţit patrimoniul artistic prin două valoroase lucrări, donate cu generozitate de artistele plastice Elena Surdu Stănescu şi Georgeta Grabovschi. Este vorba despre o sculptură realizată în bronz argintat pe suport din sticlă, intitulată “Cupola Lumii”, ce încheie un ciclu de creaţie de peste două decenii al sculptoriţei Elena Surdu-Stănescu. A doua lucrare este o pictură în ulei pe pânză, intitulată “Flamenco”, semnată de pictoriţa Georgeta Grabovschi. Lucrările au fost înmânate de cele două artiste plastice E.S. d-lui Vasile POPOVICI, Ambasadorul României în Portugalia, în prezenţa celor doi reprezentanţi ai ICR Lisabona, d-l Virgil Mihaiu (director) şi d-na Anca Milu-Vaidesegan (director-adjunct). Ambele lucrări urmează a fi expuse în spaţiile de protocol ale Ambasadei. Gestul, de autentic mecenat, a fost apreciat de ambasador drept un exemplu de promovare a artei contemporane româneşti în mediul diplomatic.
Expoziţia “Imagini de Iubire” , deschisă publicului până pe data de 13 octombrie, este organizată de Institutul Cultural Român din Lisabona, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, în cadrul Anului European al Limbilor 2011, decretat ca atare de către Consiliul European.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, sectia sculptură, Elena Surdu Stănescu este unul din artiștii marcanți din peisajului artei plastice românești contemporane. Are in palmares o copleșitoare serie de expoziții personale și colective, în țară și străinatate: Austria, Coreea, Italia, S.U.A., Grecia, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Portugalia. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat în: România, Canada, Egipt, Elveţia, Franţa, India, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, Spania, S.U.A., Ungaria.
Temperament puternic, pasionată de cioplirea materialelor rezistente şi luminoase, sculptoriţă Elena Surdu Stănescu ne surprinde în lucrările actuale prin supleţea indusă materialelor dure şi fasonarea acestora, prin preocuparea sa deliberată pentru spaţial. Biografia artistică a sculptoriţei se împleteşte strâns cu aceea a devenirii sale ca om împlinit, în aceeaşi aspiraţie neobosită spre desăvârşire, spre perfecţiune, spre frumos.
Georgeta Grabovschi s-a născut la Craiova în 1954. A început să picteze încă din copilărie, înscriindu-se mai târziu la Şcoala de Artă Nicolae Bălcescu, unde a fost în scurt timp remarcată pentru talentul sau. În 1980 se înscrie la Universitatea Bucureşti, specializarea Istorie-Filosofie. A absolvit în 1984, continuând în acest timp să picteze. Prima sa expoziţie personală este deschisă în 1986, urmată de cea de-a doua, în 1988. Între 1986 – 1988 a luat lecţii de pictură de la profesorul George Paul Mihail. După 1989 a început să lucreze ca artist plastic profesionist, iar în 1990 şi-a inaugurat prima expoziţie bucureşteană. În următorii ani a continuat să îşi expună lucrările, cu deosebit succes, la unele dintre cele mai importante galerii din Bucureşti, precum Cercul Militar, GAMB, U Art, Casă Vernescu, ORIZONT şi altele. Începând din 2002 este membru al UAP – Uniunea Artiştilor Plastici.
A participat la numeroase expoziţii de grup în Franţa, Germania, Statele Unite, Spania, bucurându-se de aprecierea criticilor şi publicului. În 1996 s-a înscris la Academia de Artă Francoise Conte din Paris, terminând cursurile în 1998. Din 2000 este membră – Salon des Independants din Paris, iar din 2002 – membră – International Federation of Women Artists. În 2003 a primit din partea guvernului francez Medalia de Argint Mérite et Dévouement Français.
http://www.georgetagrabovschi.ro/index.html
Cele două artiste au fost distinse în 2010 cu Marele Premiu, Medalia de Aur la cea de-a XII-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de pictură, sculptură, mozaic, de la Cannes.
Recent Comments