Marta Popovici @ Jazz in the Park 2022: “Să nu ne fie frică de nimic din ceea ce simțim”

 

Cea de-a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc în perioada 1 – 4 septembrie 2022, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, cel mai vechi muzeu în aer liber din România. După doi ani în care s-a desfășurat în variante restrânse, condiționat fiind de restricțiile pandemice, Jazz in the Park aduce din nou în fața publicului un lineup vibrant, eclectic și bogat, cu artiști renumiți precum The Comet is Coming și Asaf Avidan, dorind să confirme încă o dată numele de Europe’s Best Small Festival.

În anticiparea festivalul de la începutului lunii septembrie, i-am invitat pe câțiva dintre artiștii confirmați la această ediție aniversară a festivalului să răspundă la câteva întrebări.

Marta Popovici & On The Fly este una dintre cele mai efervescente trupe din scena locală și este gata să cucerească publicul Jazz in the Park cu primul lor album de autor ’’Round Dance’’, lansat în primăvara anului 2022. Acesta întruchipează un periplu în patru părți, care ia un nou demers în spațiul muzical românesc contemporan. Trecând dincolo de muzică, Marta întruchipează o povestitoare aflată la începutul propriei povești artistice. Muzica și versurile constituie corpul acestei narațiuni moderne, evocând emoții diverse, uneori chiar antitetice printre care calmul, seninătatea, furia, confuzia, dorința și renunțarea.

Care a fost prima reacție când ai primit invitația de a participa la Jazz in the Park?

Pentru mine, Jazz in the Park este unul dintre cele mai vibrante și actuale festivaluri de jazz din România, motiv pentru care invitația de a participa m-a bucurat mult și m-a entuziasmat. Este o ocazie foarte bună să împărtășim albumul de debut lansat în această primăvară cu un public foarte fain și să cântăm în premieră la Cluj!

 

Ce te inspiră în ultima vreme? Ce lucruri, oameni, idei au avut un impact asupra muzicii tale?

Mă simt foarte atrasă de artiști și în special soliști care au o forță expresivă ieșită din comun. Bineînțeles că acest termen de expresivitate este subiectiv. Pentru mine un astfel de artist este Becca Stevens. Mă inspiră să ascult muzică în care, deși sunetele spun ceva, poți simți că dedesubt se află ceva mult mai vast, din care poți surprinde niște indicii, într-un fel subtil. Într-un fel, asociez această senzație cu poezia: citești ceva, iar mintea și sufletul tău pot internaliza acel lucru în zeci de feluri diferite. Această dulce ambiguitate și bogăție de sensuri mă inspiră în ultimul timp, asta caut și asta și cercetez. Lucrez acum la un proiect de cercetare (în cadrul programului de master pe care îl urmez) focusat pe dezvoltarea capacității de a comunica mesajul unei piese în cel mai autentic și viu mod posibil pentru mine. Ascult muzicieni care simt că fac asta (din toate genurile muzicale), citesc multe poezii, meditez, și încerc să cunosc oameni noi din zone muzicale și culturale cât mai variate.

Pentru proaspăt lansatul album Round Dance, pe care îl veți asculta în concert, am fost inspirată de dorința de a oferi publicului o experiență imersivă și o călătorie care să exploreze un spectru larg de emoții, cu scopul de a ne simți la final mai liberi și mai bogați.

Ce ți-ai dori să simtă și să înțeleagă publicul Jazz in the Park la concertul tău?

Fiecare experiență pe care o trăim este o binecuvântare. Să nu ne fie frică de nimic din ceea ce simțim și să avem curajul să petrecem timp, să înțelegem și să transformăm părțile noastre umbroase în ceva luminos și frumos. Că există o mare bucurie în a experimenta viața cu toate valențele ei. Că prin artă putem să rezonăm împreună și să devenim mai buni.

 

Care este albumul de jazz care ți-a atras atenția în ultima vreme?

Am fost atrasă de la primele sunete de Don Juan’s Reckless Daughter, albumul lui Joni Mitchell lansat în 1977, și, de asemenea, de recent lansatul album Becca Stevens & The Secret Trio, care este o adevărată călătorie în spații în care nu am mai fost până acum.

 

Ați observat o schimbare în felul publicului de a relaționa cu muzica jazz? În ce direcție simțiți că evoluează acest gen?

Nu pot să spun că am observat publicul de jazz în mod special în ultimul timp din cauza restricțiilor care au tot împiedicat scena muzicală să se desfășoare liberă. Dar simt că există mai multe direcții în care muzica jazz evoluează, tocmai pentru că este un gen atât de vast, cu atât de multe ramuri. Pe de o parte mi se pare că scena de jazz contemporan rafinează tot mai mult concepte armonice, ritmice și melodice, iar pe de altă parte există o tendință de fuziune a genurilor muzicale, astfel încât tot mai multe trupe găsesc cu greu cuvinte să descrie muzica pe care o cântă, tocmai pentru că se află la intersecția atâtor genuri, iar asta cred că este mereu ceva atractiv pentru public.

JAZZ IN THE PARK este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum  la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind  foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au  concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance,  Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.  

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a  XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival  de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. Din  2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network. 

Mai multe informații despre bilete și acces se găsesc aici.

Site: jazzinthepark.ro

Facebook: /jazzintheparkromania

Instagram: @jazzintheparkromania