Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

În cadrul Festivalului SoNoRo Musikland concertele sunt susținute în biserici fortificate săsești și case care au intrat în circuitul turistic din zona Transilvaniei.  Aceste case reprezintă moștenirea saxonă a vechilor locuințe țărănești, cu elementele de arhitectură care au fost integrate armonios în structura modernă a noilor spații.

În ediția a IV-a, festivalul revine în unele locuri ale primelor ediții, dar adaugă și spații noi, semnificative pentru patrimoniul architectural din zonă.

HUB 2068, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Brașovului – palatul din strada Mureșenilor, nr. 27 – revine la viață după mai bine de 150 de ani de la construcție și 23 de ani de abandon. Palatul a fost construit în 1869 de arhitectul Peter Bartesch, iar clădirea are 36 de încăperi.

Un alt spațiu nou în istoricul festivalului este Biserica fortificată din Prejmer, situată în cadrul Cetății Prejmer – una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din județul Braşov. Construcţia acesteia a fost începută de către cavalerii teutoni în 1218, iar după expulzarea lor a fost finalizată de către cistercieni. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Și Conacului Heldsdorf, cu un nume care provine chiar de la denumirea localității în care este situat (Heldsdorf înseamnă Hălchiu în limba germană), este un loc nou în care va răsuna muzica unui concert SoNoRo. Acest conac reprezintă un fost hambar metamorfozat în spațiu de evenimente, caracterizat de o simplitate și o eleganță în stil shabby chic. Materialul utilizat predominant pentru decorul curții și al interiorului acestui conac este lemnul combinat cu fierul forjat.

 

„Bine v-am regăsit la o nouă ediție a festivalului nostru, care crește precum Făt-Frumos din poveste! Nici nu ar putea fi altfel, căci zona Transilvaniei, cu un istoric impresionant și de o frumusețe desăvârșită, ne-a primit cu brațele deschise și este din nou pregătită pentru o ediție plină de muzică, în locuri excepționale, care merită descoperite și incluse pe harta călătoriilor culturale.

Anul acesta deschidem festivalul cu un concert în Piața Sfântul Ioan din Brașov, un spațiu urban recâștigat de oraș pentru evenimente culturale în aer liber, iar apoi vom continua cu trei spații noi: HUB 2068 din Brașov, Biserica fortificată din Prejmer și Conacul Heldsdorf, din satul Hălchiu, județul Brașov.

De asemenea, Bastionul Țesătorilor, Biserica fortificată din Criț, Biserica fortificată din Meșendorf, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara, Meșendorf Gasthaus, Pensiunea Viscri 125, Cross Country Farm din Prod și Biserica fortificată din Viscri reprezintă spațiile unde revenim cu bucurie și în care cei 12 muzicieni de renume internațional vor crea momente muzicale unice. Prin urmare, vă invit să călătoriți împreună cu noi în Transilvania!” – declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta la Festivalul SoNoRo Musikland se numără violoniștii Nicolas Dautricourt, Clémence de Forceville și Jesús Reina, violiștii Răzvan Popovici, Mihai Cocea și Liisa Randalu, violonceliștii Justus Grimm, Benedict Klöckner și Radu Nagy, pianiștii Diana Ketler și Gustavo Carvalho, precum și clarinetistul Thorsten Johanns.

Muzica este parte din viața noastră, și mai mult, parte din identitatea noastră! Avem nevoie de muzică în toate momentele importante, pentru a sărbători victoriile și veștile bune; tot muzica ne vine în ajutor când avem nevoie de mai mult curaj sau de mai mult calm. SoNoRo Musikland creează un spațiu în care muzica devine parte din momentele de explorare ale satelor și orașelor din ținutul Transilvaniei.

Pentru noi, oamenii din BRD, muzica clasică este un simbol pentru angajament, diversitate, armonie colectivă, dar mai mult decât orice, este un simbol al generozității și al felului în care împărtășim cu alții momente unice. SoNoRo Musikland este un astfel de moment și ne dorim sa ne întâlnim cu cât mai mulți dintre dumneavoastră la concertele din această vară”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

 

Accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare.

Rezervările se fac pe https://musikland.sonoro.ro/, în pagina dedicată fiecărui concert.

 

Programul SoNoRo Musikland 2022 este următorul:

CONCERT DE DESCHIDERE – Vineri, 22 iulie 2022, ora 19:00, Piața Sf. Ioan, Brașov

HYMNE À L’AMOUR – Sâmbătă, 23 iulie 2022, ora 19:00, HUB 2068, Brașov

DE LA RĂSĂRIT LA APUS – Duminică, 24 iulie 2022, ora 17:00, Biserica fortificată Prejmer, Brașov

SUMMERTIME – Luni, 25 iulie 2022, ora 19:00, Bastionul Țesătorilor, Brașov

DE PE STRADĂ ADUNATE – Marți, 26 iulie 2022, 19:00, Conacul Heldsdorf, satul Hălchiu, județul Brașov

IN LOVE AGAIN / DIN NOU ÎNDRĂGOSTIȚI – Miercuri, 27 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Criț, județul Brașov

HEIMATKLÄNGE / SUNETE DE ACASĂ – Joi, 28 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Meșendorf, județul Brașov

JAMSESSION 1 – Joi, 28 iulie 2022, ora 21:30, Meșendorf Gasthaus, județul Brașov

FREUDE / BUCURIE – Vineri, 29 iulie2022, ora 18:00, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara

JAMSESSION 2 – Vineri, 29 iulie 2022, ora 21:30, Pensiunea Viscri 125, județul Brașov

AVANTI – Sâmbătă, 30 iulie 2022, 19:00, Cross Country Farm, sat Prod, comuna Hoghilag, județul Sibiu

FINALE – Duminică, 31 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Viscri, județul Brașov

 

*****

Partener principal: BRD – Groupe Société Générale

Card preferat: Mastercard

Partener pentru un mâine mai bun: MedLife

Sponsori: ICCO, Artegianale, Illy, Avincis

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Siebenbürgischen Kultursommer

Parteneri: Filarmonica Brasov, TAMTAM, Primăria Municipiului Brașov, Grano, Beyond Dracula, Meșendorf Gasthaus, Viscri 125, Cross Country Farm, Meșendorf 65, Biserica Evanghelică C.A. din România – Consistoriul Districtual Brașov, Fundația Michael Schmidt, Librăriile Humanitas, Cărturești, Fundația Calea Victoriei, Colinele Transilvaniei, Hotel Ambient, Brasserie Luther, Mood Club & Lounge, Autonom

Gazde: HUB 2068, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Bastionul Țesătorilor, Primăria Sighișoara, Conacul Helsdorf, Biserica Prejmer, Biserica Evanghelică Viscri

Parteneri media: RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Festivalier, TIMPUL, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Litera9.com, Media Image. 

 

 

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.