22 iunie – 12 iulie 2022

Vernisaj :  mercredi 22 iunie, ora 19

Expoziție de artă contemporană

Curator : Eduard Andrei

“UNE VIE DANS UNE VALISE” este un proiect inedit multimedia având la bază parcursul refugiaților din sudul Ucrainei, prin vama Isaccea, tranzitând România, Ungaria, Austria, Germania și până în Paris, Franța. Inițiatorii proiectului sunt actrița Iulia Mihalcea si regizorul Iulian Furtună și Iulia Mihalcea, iar curatorul expoziției este criticul și istoricul de artă Eduard Andrei. 

Galeria Macadam a ICR Paris prezintă 30 de lucrări semnate de artiștii Cosmin Grosu, Liz Martoncsak, Iulia Mihalcea, Anca Pașa Deaconu, Alexandru Potecă, Cătălin Trandafir și artistul ucrainean Strajeț Piotr Grigorovici, el însuși refugiat (aflat azi la Tulcea).

Expoziția se coagulează în jurul ideii centrale de DRUM, a stării de incertitudineși necunoscut, de dezrădăcinare.

Expoziția este deschisă publicului până în 12 iulie 2022.

Dacă traseul refugiaților a pornit din Ucraina spre Paris, expoziția va construi o metaforă a drumului ÎN REVERS, pentru a crea o țesătură a interdependenței și a solidarității umane. Aceleași popasuri, locuri în care traumele, spaimele, disperările s-au odihnit preț de câteva clipe, expoziția aparând ca o profeție a ÎNTOARCERII ACASĂ. 

Evenimentul de la ICR Paris este gândit ca fiind primul dintr-o serie mai amplă de evenimente din cadrul proiectului cultural și include atât expoziția cât și alte evenimente conexe, ca părți integrante ale proiectului :

– Expoziția de arte vizuale (pictură în ulei, acrilic, tehnică mixtă, colaj, obiect). Teama și nesiguranța dezrădăcinării viitorul incert cât și necunoscutul sunt stări care se întrec în a crea un spațiu de amenințare. Toată aceasta sumă a durerilor supune omul unei forțe care depersonalizează și astfel, ajuns fără statut, fără țară, este practic oriunde și nicăieri. Sunt situații-limită, precum cea a războiului, în care posezi doar ceea ce poți să iei cu tine într-o valiză.

– Recital de poezie în creație proprie (semnat/interpretat de Iulia Mihalcea) și lectura unui fragment din volumul Maidan Inferno, al scriitoarei ucrainene Neda Nedjana, editura Espace d’un Instant -interpretate de actrița Iulia Mihalcea.

– Proiecția unui fragment din filmul documentar al voiajului, realizat de Iulian Furtună, regizor român stabilit la Paris, având la bază scenele pe care acesta le-a filmat în direct atunci când a însoțit grupul de refugiați.

– Mini-recital de vioară, susținut de doi soliști ucraineni: Victor Grigoriev- “Recitativo et Scherzo” de Fritz Kreisler și Toma Bervetsky- “Paganiniana” de Nathan Milstein.

– Moment de dans, interpretat de două dansatoare din Ucraina: Mazhurna Iryna și Bublikova Martutria,  refugiate la Paris.

– Mărturia lui Vasil Yeremia, un frizer ucrainean care a fost nevoit să-și pună trusele de tuns într-o valiză, să-și abandoneze salonul, să-și ia copii de mână și să plece. Refugiat la Paris, Basil vine să-și prezinte salonul de frizerie comasat într-o valiză.

Intrare liberă, înscrieri la : [email protected]